вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗащо интуицията често е по-добрият път

Защо интуицията често е по-добрият път

Всеки е изпадал в ситуация, когато му е трудно да вземе решение само въз основа на рационалните аргументи. Интуицията често се подценява, особено в професионалния живот, но тя няма нищо общо с някакво моментно вътрешно чувство, казва проф. Герхард Рот от Института за изследване на мозъка към Университета на Бремен, цитиран от немския в. „Ди Велт“.

Моментните вътрешни чувства са силни афекти и често ни водят в грешна посока. Интуицията обаче се подхранва от дългосрочната ни памет. В нея се отлагат спомените за всичко, което сме преживели. Тези информации от предсъзнанието могат да бъдат изключително полезни. Интуицията е резултат от много житейски опит, обобщава ученият.

Именно в сложни ситуации, когато човек се сблъсква със сложни, често противоречиви рационални аргументи и не може да прецени кои са по-важните. Ето какво съветва проф. Герхард Рот:

Опитайте се по пътя на рационалното мислене да намалите броя на възможните решения. След това помислете върху всяко едно от тях, поспорете с някого, ако може. След това ден-два не мислете върху възможните варианти, а просто изчакайте! Едва след това се ориентирайте към окончателното решение.

Емоциите са като храната – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното

Интуитивното вземане на решения няма недостатъци,

освен ако човек не се нуждае от повече време за това, посочва експертът. Понякога вдъхновението ни идва сутрин под душа. Грешен подход е да се опитаме да насилим интуитивното решение – няма да се получи. Дори времето да ни притиска и да сме под стрес, можем да решаваме интуитивно. В такива ситуации най-добре е да отидем и да се разходим. След това светът изглежда различно, пояснява проф. Рот.

Ако се чудите дали да смените работата си, обикновено трябва да си отговорите на сложни въпроси. Представете си, че се налагат и други промени в личен план – преместване в нов град, необичайно работно време и т.н. Разбира се, че трябва да обсъдите и рационалните аргументи. Но ако си дадете време, в даден момент ще усетите ясно чувството, че знаете какво точно трябва да се направи.

Генна мутация дава способност да четем мислите на други

Какво обаче да правим, когато разумът очевидно се противопоставя на това, което интуицията ни подсказва? Когато интуицията ви предупреждава за нещо, това вече е подозрително, казва проф. Рот. Не пренебрегвайте тези сигнали, а се опитайте да разберете защо тя ги изпраща. Възможно е да се окаже, че зад тях стоят някакви ирационални страхове – тогава не ги слушайте. Но може би има съществени причини да дадете предимство на интуитивните си предпочитания – например да изберете любимата пред по-добре платената работа.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -