Забранено за спортисти лекарство се оказа антидопинг

PRINT

Забраненият препарат, заради който състезателят Ланс Армстронг бе лишен от всички титли и пожизнено дисквалифициран, се оказа абсолютно безполезен като стимулант. Той носи на спортистите дори повече вреда, отколкото полза, пише в. „Дейли мейл“.

Проучване разкрило, че бъбречният хормон еритропоетин не влияе на физическите показатели, въпреки че досега се смяташе, че той подобрява доставката на кислород в мускулите. Проф. Адам Коен от Холандския институт за изследване на лекарствата твърди, че той сгъстява кръвта, като по този начин заплашва организма с тромби, сърдечни пристъпи и инсулт. Така еритропоетините пречат на нормалния кръвооток, а до клетките стига по-малко кислород. В крайна сметка клетките умират, а органът получава сериозни увреждания.

Еритропоетинът е бъбречен хормон, който стимулира образуването на червените кръвни телца. Понякога се използва за лечение на пациенти с анемия. При велосипедиста Армстронг разследването доказало, че непосредствено преди тестовете за допинг той е вземал физиологичен разтвор, за да намали концентрацията на червените кръвни телца. Това му позволявало дълго време да се изплъзва от проверяващите.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Забранено за спортисти лекарство се оказа антидопинг беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *