четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВтора жена загина, не успя да събере пари за лечение

Втора жена загина, не успя да събере пари за лечение

Втора жена загина заради това, че не успя навреме да събере пари и да плати за небоходимото медицинско изделия – в случая за сложна сърдечна операция. За това съобщи нейната дъщеря Радост Теохарова, която потърси съдействието на пациентски организации „Заедно с теб“. Жената не само не крие името си, но дори има желание да разкаже повече за тъжната съдба на майка си, за да привлече вниманието на обществото към създалата се ситуация в здравната ни система.

Г-жа Теохарова разказва, че нейната майка е имала нужда от транскатетърно протезиране поради  аортна стеноза с усложнения. Тя е била одобрена за операцията, но не е успяла да събере навреме 10 000 лв. Доплащането се налага заради приетите от 1 април 2018 г. промени от страна на НЗОК. Те ограничават заплащанатето по здравна каса на скъпи консумативи дори при животоспасяващи операции.

Дъщерята обясни, че майка й е диагностицирана през месец февруари и насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април трябваше да доплати 10 000 лв. Докато чака да се намери разрешение на казуса, тъй като сумата е непосилна за семейството, дъщерята съобщи, че майка й умира  на 30 април, три дни преди рождения си ден.

Това е втори случай, при който пациент не успява да заплати за скъпо медицинско изделие и умира. Преди около месец в публичното пространство бе оповестен случаят на възрастна жена, която умира в болница „Света Екатерина“, защото е в тежко състояние и е била отложена за операция. Причината – нямала пари да плати за скъпия консуматив.

Двата случая са повод от  „Заедно с теб“ да поискат оставката на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева. Вероятно и други пациенти ще загинат, докато чакаме г-жа Начева, която е и председател на Надзорния съвет на НЗОК да приключи през септември с „договаряне на следващата спецификация на медицинските изделия и с правилата“.

Мотиви за вота на недоверие на г-жа Жени Начева: бягане от отговорност за доплащане на медицински изделия – насрочено обмисляне за есента, вместо да задейства нормативни промени за договаряне; създаване на напрежение у пациентите и исканията им за организиране на протести, вместо да се грижат за здравето си, липса на адекватни реакции и дискусия.

От пациентската организация пишат още: „В тази връзка очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение.“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -