Втора жена загина, не успя да събере пари за лечение

PRINT
операция медицински изделия

Втора жена загина заради това, че не успя навреме да събере пари и да плати за небоходимото медицинско изделия – в случая за сложна сърдечна операция. За това съобщи нейната дъщеря Радост Теохарова, която потърси съдействието на пациентски организации „Заедно с теб“. Жената не само не крие името си, но дори има желание да разкаже повече за тъжната съдба на майка си, за да привлече вниманието на обществото към създалата се ситуация в здравната ни система.

Г-жа Теохарова разказва, че нейната майка е имала нужда от транскатетърно протезиране поради  аортна стеноза с усложнения. Тя е била одобрена за операцията, но не е успяла да събере навреме 10 000 лв. Доплащането се налага заради приетите от 1 април 2018 г. промени от страна на НЗОК. Те ограничават заплащанатето по здравна каса на скъпи консумативи дори при животоспасяващи операции.

Дъщерята обясни, че майка й е диагностицирана през месец февруари и насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април трябваше да доплати 10 000 лв. Докато чака да се намери разрешение на казуса, тъй като сумата е непосилна за семейството, дъщерята съобщи, че майка й умира  на 30 април, три дни преди рождения си ден.

Това е втори случай, при който пациент не успява да заплати за скъпо медицинско изделие и умира. Преди около месец в публичното пространство бе оповестен случаят на възрастна жена, която умира в болница „Света Екатерина“, защото е в тежко състояние и е била отложена за операция. Причината – нямала пари да плати за скъпия консуматив.

Двата случая са повод от  „Заедно с теб“ да поискат оставката на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева. Вероятно и други пациенти ще загинат, докато чакаме г-жа Начева, която е и председател на Надзорния съвет на НЗОК да приключи през септември с „договаряне на следващата спецификация на медицинските изделия и с правилата“.

Мотиви за вота на недоверие на г-жа Жени Начева: бягане от отговорност за доплащане на медицински изделия – насрочено обмисляне за есента, вместо да задейства нормативни промени за договаряне; създаване на напрежение у пациентите и исканията им за организиране на протести, вместо да се грижат за здравето си, липса на адекватни реакции и дискусия.

От пациентската организация пишат още: „В тази връзка очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение.“

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Втора жена загина, не успя да събере пари за лечение беше последно модифицирана от: май 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *