Вредните навици всъщност са… полезни

PRINT

Дори вредните навици могат да донесат полза – в това са убедени американски психолози. Навикът означава повтарящо се действие, обикновено несъзнателно. Според специалистите от университета на Южна Калифорния навикът се изпълнява автоматично и не изисква специално осмисляне, затова мозъкът ги възприема като почивка.

Човешката психика печели невероятно много от това, защото в тези кратки паузи сивото вещество се „презарежда“ и като последствие реагира много по-добре в критични ситуации, които изискват бързо осмисляне и решение.

Наблюдението на група студенти по време на семестъра показало, че вредните привички оказвали стимулиращ ефект върху мозъчната дейност в стресова обстановка. По този начин тези навици играят ролята на спомагателен механизъм за решаване на сложни задачи, смятат психолозите.

Прост метод за скъсване с вредните навици

Учените не за първи път говорят за възможните полезни страни на вредните навици. Някои от тях например са на мнение, че обичайното разгневяване, което традиционно се заклеймява, има определени преимущества. Хората, които бурно изразяват раздразнението си в сложни ситуации, по-добре контролират кръвното си налягане. При тях се отделя по-малко от хормона на стреса кортизол, отколкото у онези, които се опитват да преглъщат своите гневни емоции.

Освен това при различни изследвания били получени данни за това, че страстта към хазартните игри защитава човека от депресия, че компютърните игри подобряват обмяната на веществата. Навикът да се кълне намалява болката, а отлагането на домакинските задължение около чистенето предпазва от алергии.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Вредните навици всъщност са… полезни беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *