Вредни ли са микровълновите за здравето?

PRINT
микровълнови полезни или вредни

Принципът на затопляне е съвсем различен при обикновената фурна и при микровълновата фурна. Чрез обикновената фурна се готви на принципа на излъчване на топлина. При микровълновите фурни затоплянето е чрез излъчването на микровълнови вълни. В микровълновата печка се използва магнетронен генератор за произвеждане на микровълни с честота около 2,45 GHz с цел готвене на храна. Микровълните готвят храната, като карат молекулите на водата в продуктите да вибрират. Вибрацията произвежда топлина, която затопля храната. Като вземем предвид че органичната материя е съставена главно от вода, храната се приготвя много лесно по този метод.

Няма данни за вредно въздействие на микровълновите печки върху здравето. Цялото пространство ни е изпълнено с микровълни например от компютрите, интернет се поддържа безжично със същата честота като тази на микровълновите печки – 2.4GHZ, да не говорим за мобилните телефони. Всеки елекроуред излъчва микровълни. Микровълновата поне има защитна стена и вълните почти не излизат, както и не остават в продукта.

Използването на микровълнова печка е препоръчително пред пърженето в тиган, което е най-нездравословния начин за приготвяне на храна. Задължително е използването на керамика, порцелан или стъкло при затоплянето на храната в микровълновата печка, защото някои пластмаси, дори да не се стопят вътре в микровълновата печка, отделят токсични вещества при загряването им.

Когато имаме храна, за която не е гарантирано, че не е заразена, най-добре е да я изхвърлим. Ако такава храна все пак се употребява е желателно не да се стопли на микровълнова, а да заври продължително на обикновен котлон или фурна (тоест да е по-дълго на по-висока температура).

Доц. Сотир Марчев, кардиолог

[Общо: 7    Средно: 2.4/5]
Вредни ли са микровълновите за здравето? беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Вредни ли са микровълновите за здравето?

  1. Борис каза:

    :Микровълновата е опасна, само ако е нарушена целостта на кутията. Камерата й фактически представлява един Фарадеев кафез, като поставя магнетрона в затворена метална кутия. Някои хора, които не са наясно с принципа на работа, я смятат за опасна. Просто ако се готви голямо парче месо, в средата може да остане сурово и ако е заразено, има риск. Това е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *