вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВодата за уста намалява риска от Covid-19

Водата за уста намалява риска от Covid-19

Системното използване на вода за уста има потенциала да ни предпази от COVID-19, като разрушава обвивката на коронавируса, преди той да успее да зарази човешките клетки. Нов доклад от Университета в Кардиф се спира на антивирусните качества на веществата, включени в състава на препаратите за дентална хигиена. Коронавирусите имат защитен мастен (липиден) слой, който обаче е уязвим за определени химикали. Тази мастна обвивка на вируса не се променя при мутации, което я прави удобна мишена.

Кои вещества имат противовирусен ефект

Според учените редица вещества, които се съдържат във водите за уста, биха могли да унищожат външния защитен слой на вируса и по този начин да попречат на неговото първоначално размножаване в устата и гърлото.

Следните съставки в тези течности се смята (проверете на етикета), че помагат:

  • хлорхексидин;
  • цетилпиридиниев хлорид;
  • водороден прекис;
  • повидон йод.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Как коронавирусът превзема здравите клетки?

Новият коронавирус прониква в организма основно през носа, устата или очите. Преди да стигне до дълбоките дихателни пътища, той се размножава главно в гърлото. От броя на попадналите върху лигавиците вирусни частици зависи и тежестта на заболяването. Това означава, че ако успеем дори само да намалим този вирусен товар, помагаме на здравето си. Не случайно една от препоръките за предпазване е да пием по-често течности, особено топли, за прочистване на гърлото и редовно овлажняване на лигавицата.

Мастната мембрана помага на вирусите да превземат човешките клетки, като избягват имунната система на гостоприемника. Covid-19 има на повърхността си специфични протеини с формата на шипове (гликопротеини), които се свързват с рецептори върху клетъчната мембрана на човешките клетки и ги заразяват. Изброените химикали имат потенциала не само да унищожат външната мастна мембрана, но и да попречат на шиповете гликопротеини да се свързват с рецепторите върху клетките гостоприемници.

Все пак учените не твърдят с категоричност, че съществуващите в момента на пазара води за уста могат да предпазят със сигурност от Covid-19. Казват обаче, че възможностите за поне частично предпазване от вируса чрез гаргара с антисептичните води не са проучени добре. Предлагат да се хвърлят повече усилия на учените в тази насока. Смятат, че някои от предлаганите на пазара води за уста действително биха могли да разрушат обвивката на коронавируса и да преодтвратят размножаването му в устата и гърлото, остава това да се докаже научно.

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

В екипа на проучването, водено от Университета на Кардиф, влизат вирусолози и други експерти от Училището по медицина към Университета на Кардиф, както и от университетите на Нотингам, Колорадо, Отава, Барселона и Кеймбридж Бабрахам Институт (Cambridge’s Babraham Institute).

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -