Водата за уста намалява риска от Covid-19

PRINT
вода за уста ползи

Системното използване на вода за уста има потенциала да ни предпази от COVID-19, като разрушава обвивката на коронавируса, преди той да успее да зарази човешките клетки. Нов доклад от Университета в Кардиф се спира на антивирусните качества на веществата, включени в състава на препаратите за дентална хигиена. Коронавирусите имат защитен мастен (липиден) слой, който обаче е уязвим за определени химикали. Тази мастна обвивка на вируса не се променя при мутации, което я прави удобна мишена.

Кои вещества имат противовирусен ефект

Според учените редица вещества, които се съдържат във водите за уста, биха могли да унищожат външния защитен слой на вируса и по този начин да попречат на неговото първоначално размножаване в устата и гърлото.

Следните съставки в тези течности се смята (проверете на етикета), че помагат:

  • хлорхексидин;
  • цетилпиридиниев хлорид;
  • водороден прекис;
  • повидон йод.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Как коронавирусът превзема здравите клетки?

Новият коронавирус прониква в организма основно през носа, устата или очите. Преди да стигне до дълбоките дихателни пътища, той се размножава главно в гърлото. От броя на попадналите върху лигавиците вирусни частици зависи и тежестта на заболяването. Това означава, че ако успеем дори само да намалим този вирусен товар, помагаме на здравето си. Не случайно една от препоръките за предпазване е да пием по-често течности, особено топли, за прочистване на гърлото и редовно овлажняване на лигавицата.

Мастната мембрана помага на вирусите да превземат човешките клетки, като избягват имунната система на гостоприемника. Covid-19 има на повърхността си специфични протеини с формата на шипове (гликопротеини), които се свързват с рецептори върху клетъчната мембрана на човешките клетки и ги заразяват. Изброените химикали имат потенциала не само да унищожат външната мастна мембрана, но и да попречат на шиповете гликопротеини да се свързват с рецепторите върху клетките гостоприемници.

Все пак учените не твърдят с категоричност, че съществуващите в момента на пазара води за уста могат да предпазят със сигурност от Covid-19. Казват обаче, че възможностите за поне частично предпазване от вируса чрез гаргара с антисептичните води не са проучени добре. Предлагат да се хвърлят повече усилия на учените в тази насока. Смятат, че някои от предлаганите на пазара води за уста действително биха могли да разрушат обвивката на коронавируса и да преодтвратят размножаването му в устата и гърлото, остава това да се докаже научно.

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

В екипа на проучването, водено от Университета на Кардиф, влизат вирусолози и други експерти от Училището по медицина към Университета на Кардиф, както и от университетите на Нотингам, Колорадо, Отава, Барселона и Кеймбридж Бабрахам Институт (Cambridge’s Babraham Institute).

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Водата за уста намалява риска от Covid-19 беше последно модифицирана от: май 19th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *