четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВисоко кръвно може да е заради хормоните, лечението е друго

Високо кръвно може да е заради хормоните, лечението е друго

Имате високо кръвно, което не може да се овладее с обикновените хапчета за кръвно? Тогава хипертонията ви може да е свързана с излишък на хормон, произвеждани от надбъбречната жлеза – алдостерон. Той участва в регулиране на кръвното налягане.

Според германски експерти т.нар. Синдром на Кон е причина за повишаване на кръвното много по-често, отколкото се предполага. При около 6% от хората с високо кръвно се установява хормонална причина, казва проф. Мартин Райнке, председател на Германското дружество по ендокринология. По-важното е, че тази причина се лекува успешно, стига да бъде установена.

Честотата на хормонално обусловеното кръвно е установена наскоро от учени  в Торино, които изследвали причините при 1672 хипертоници. При 5,9% се установил излишък на алдостерон. Това засягало предимно хора, които имали най-високи стойности. В групата, където били измерени над 180/100 горна и долна граница, честотата била 12%, докато при леко повишеното кръвно (140/90) тя била около 4%.

Вижте още: Какви са първите симптоми на хипертония?

Какво да правим при хипертонична криза?

Установено е, че при пациентите със Синдрома на Кон класическите лекарства за сваляне на кръвното не действат достатъчно. Въпреки че те вземат до три медикамента едновременно, не успяват да свалят стойностите достатъчно. Смяна на терапията може да постигне много добър ефект.

Таблетки или операция

Добра възможност е да се даде спиронолактон, който противодейства на алдостерона. Той блокира рецепторите на алдостерона и по този начин спира действието му. Спиронолактон се прилага, когато надбъбречните жлези като цяло са увеличени и затова отделят повече хормони. Ако причината е доброкачествен тумор, обикновено се предлага операция.

За пациентите изясняването на хормоналната причина за повишаване на кръвното е голямо предимство, тъй като само така те успяват ефективно да си свалят стойностите.  Поддържането на нормално кръвно е изключително важно, защото иначе с годините то уврежда съдовете. Повишава се рискът от инфаркт или инсулт, а също и за сърдечна или бъбречна недостатъчност.

Хипертонията е масово разпространена

Високото кръвно (хипертония) е доста разпространено състояние. По данни на Института Роберт Кох в Германия засегнат е всеки трети възрастен от 18 до 79 г. За България няма точни статистически данни, но се предлога, че честотата е приблизително същата – около и над 30%. Повечето пациенти страдат от т.нар. първична хипертония, при която не се открива еднозначна причина. Налице е известна фамилна обремененост (гени), но също така роля играят неправилният начин на живот – обездвижване, нездравословно хранене, наднормено тегло и стрес.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -