Високо честотен ток изгаря тумори в уретера

PRINT

Част от туморите на уретера се премахват с безкръвна операция при която със специални електроди, по които се пуска високо честотен ток, те се унищожават. Това съобщи урологът от пловдивската Университетска болница „Св. Георги“ д-р Жан Читалов. Той уточни, че този тип операция е подходяща при тумори в начален стадий на развитие, както и при образувания с ниска степен на злокачественост, които са по-благоприятни за пациентите, защото са по-контролируеми.

Чрез този тип интервенция се спестява премахването на бъбрека и уретера (на графиката – връзката между бъбрека и пикочния мехур).

При операцията се прониква през канала на уретера със специален апарат – уретерореноскоп. През работния канал на този инструмент могат да се правят интервенции върху тумора на уретера, обясни д-р Читалов. Като през цялото време хирургът следи движенията си на монитор.

Ракът на уретера не е от често срещаните онкологични заболявания в сравнения със злокачествените образувания на пикочния мехур, посочи лекарят. Те са от един и същи тип – преходноклетъчен. По своето местоположение се дели на 3 – горен, долен и сред, в зависимост от това в коя част на органа се развива.

Основните симптоми на болестта обикновено започват с уриниране на кръв и болки в бъбрека, с който тръбичката го свързва с пикочния мехур, защото се запушва. Задължително е пациентът да се консултира уролог, който доуточнява диагнозата, като прави венозна урография или цветна снимка, а при нужда и цистоскопия и уретроскопия, обясни д-р Читалов. 

Свързани теми: Възстановяват уретра с лигавица от устната кухина

Месо на масата всеки ден = камъни в бъбреците

Помага ли билката кръвен здравец срещу рака?

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 4    Средно: 4.3/5]
Високо честотен ток изгаря тумори в уретера беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *