Високата детска смъртност свързана с липсата на педиатри

PRINT

Липсата на достатъчно добре подготвени педиатри е в пряка връзка с високата детска смъртност в България. Това заяви проф. Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница. Той бе избран за председател на Българската педиатрична асоциация по време на нейния 12-и конгрес в Пловдив, който приключи на 2 юни.

„За голямо съжаление детската смъртност у нас остава по-висока от европейските стандарти, това е проблем отдавна. Винаги в селата тя е била по-висока, това не е изненада. В малките населени места ражданията са по-малко, а и няма добро покритие на спешната и неотложна медицинска помощ за някои райони“, коментира детският кардиохирург.

В България обаче градското население е повече. Хората си представят главно смъртността в последните месеци на бременността или при раждане, за тези случаи се говори повече, допълни проф. Пилософ. Той признава, че там наистина има проблеми и те се дължат на пропуски в проследяването на бременността или работата на акушер-гинеколозите. Този вид детска смъртност също била висока спрямо евронормите, но без да е на катастрофално високо ниво.

Ние обаче имаме и детска смъртност след това, която е по-висока от средното за Европа, каза още проф. Пилософ.  Проблемите в тази област не били свързани само с пари, имало и организационни. „В момента работят все по-малко професионални педиатри. Това е най-острият проблем. Тези от старото поколение, които досега бяха джипита педиатри, лека-полека отстъпват. Идват хора, които нямат необходимата подготовка. Нямам нищо против общопрактикуващите лекари, без тях не можем. Но тяхната програма на обучение е далеч от онова, което е необходимо аа един лекар, който отговорно може да поеме здравето на децата, включително и в ранна възраст. Това е въпрос на организация от страна на държавата“, обобщи кардиохирургът.

Дилемата кой да се грижи за децата – джипита или педиатри, не е само българска. На конгреса в Пловдив бил и представител на Европейското педиатрично дружество. То ще изготви доклад по темата, а в изготвянето му ще се включат и български специалисти. Документът ще е готов наесен.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Високата детска смъртност свързана с липсата на педиатри беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *