Вирусни инфекции в бебешка възраст може да докарат диабет

PRINT
бебе хранене на бебето

Вирусните инфекции на дихателните пътища като грип, възпалено гърло, бронхит, пневмония и дори обикновена настинка през първите шест месеца от живота увеличават риска от развитие на диабет тип 1. Изводите са на учени от Центъра „Хелмхолц“ в Мюнхен. В тази ранна възраст имунната система на кърмачето се развива активно. Тези месеци са ключови и по отношение на други автоимунни заболявания – може да се развие предразположение към тях.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което лечението обикновено е с инсулин. Пациентите трябва да спазват и определена диета.

Новородените са по-уязвими от възрастните за инфекции на дихателните пътища като настинки, грип, ангина, бронхит и пневмония. Имунната им система още е незряла. В изследването участвали 295 420 деца. В рамките на 8,5 години при 720 доброволци бил открит диабет тип 1. Това прави 29 диагнози на 100 000 деца годишно, пише Medicalnewstoday.com.

93% от всички деца и 97% от тези с диабет тип 1 са преболедували поне една инфекция през първите 2 г. от живота си. При повечето била респираторна (на дихателните пътища) или са били респираторна или вирусна инфекция. Учените установили, че рискът за диабет тип 1 бил по-висок при децата, прекарали инфекция на дихателните пътища през първите шест месеца след раждането в сравнение с другите малчугани, които на тази възраст не са имали инфекции.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Вирусни инфекции в бебешка възраст може да докарат диабет беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *