Ветеринари: Не вземайте ивермектин срещу коронавирус, силно токсичен е!

PRINT
лекарства хапчета страничин ефекти

Търсенето на ивермектин – лекарство, което у нас се използва във ветеринарната медицина за лечение на краста, е нараснало обезпокоително. За това съобщават от Българския Ветеринарен Съюз, като призовават хората да не купуват и да не се самолекуват с медикамента, тъй като рискът от предозиране и свързаните с него тежки странични ефекти, включително смърт, е много голям.

Търсенето на ветеринарното лекарство започна след телевизионно интервю на проф. Иво Петров, кардиолог в болница Сити Клиник. Той цитира проучване, което в момента тече в Австралия. Препаратът се тества там за ефекта му при новия коронавирус. Лабораторните наблюдения показали, че в клетъчни култури ивермектин  успява да намали 5000 пъти за 48 часа наличието на COVID-19. Удивителното е, че този резултат е постигнат само с една доза.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Всички специалисти, включително и проф. Петров обаче подчертават, че на този етап става дума за чисто научно съобщение и медицината е още далеч от приемането на конкретни указания за използването му в клиничната практика за лечение на коронавируса. Ако изобщо се стигне дотам, първо трябва да се направят изпитания в реални условия при хора, за да се прецизира дозата и точните показания за приложение на лекарството. В момента официалните препоръка включват други лекарства, които обаче също се прилагат след лекарско предписание, по-често в болнични условия.

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

За какво се използва ивермектин сега?

Ивермектинът е лекарствен продукт, регистриран у нас за нуждите на ветеринарната медицина. Има изразено противопаразитно действие. В България се използват много от продуктите от групата на Ивермектина, се посочва в писмото на Българския Ветеринарен Съюз. Оттам обаче подчертават, че става дума за силно токсичен препарат, който твърде лесно може да се приеме в свръхдоза. „Ние от Български Ветеринарен Съюз смятаме, че подобни телевизионни изявления, в тези времена, когато хората са уплашени, неправилно информирани, могат да предизвикат вълна от масова неправилна употреба на Ивермектин, която да доведе до по-страшни последици, дори смърт на хора“, се казва още в писмото. То е подписано от д-р Димитър Яновски, председател на БВС на ОК София-град.

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

В някои страни препаратът е одобрен и за хора

В някои страни ивермектин е регистриран и за употреба при хората – това са Австралия, Франция, Япония, Холандия, САЩ и др. Показанията му са подобни на тези във ветеринарната медицина –  за лечение на онхоцерциаза, лимфна филариаза, стронгилоидоза или краста. Регистриран е от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) като антипаразитен агент с широк спектър, който през последните години е показал антивирусна активност срещу широк спектър от вируси in vitro. Включен е в списъка на основните лекарства на СЗО, което го прави широко достъпен.

Ветеринарният лекар д-р Георги Гавазов обяснява във видеото за свойствата на ивермектин.

Източник:  (A. Gonzalez Canga, et al.The pharmacokinetics and interactions of ivermectin in humans–a mini-review AAPS J, 10 (1) (2008), pp. 42-46). 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ветеринари: Не вземайте ивермектин срещу коронавирус, силно токсичен е! беше последно модифицирана от: април 10th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *