петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВетеринари: Не вземайте ивермектин срещу коронавирус, силно токсичен е!

Ветеринари: Не вземайте ивермектин срещу коронавирус, силно токсичен е!

Търсенето на ивермектин – лекарство, което у нас се използва във ветеринарната медицина за лечение на краста, е нараснало обезпокоително. За това съобщават от Българския Ветеринарен Съюз, като призовават хората да не купуват и да не се самолекуват с медикамента, тъй като рискът от предозиране и свързаните с него тежки странични ефекти, включително смърт, е много голям.

Търсенето на ветеринарното лекарство започна след телевизионно интервю на проф. Иво Петров, кардиолог в болница Сити Клиник. Той цитира проучване, което в момента тече в Австралия. Препаратът се тества там за ефекта му при новия коронавирус. Лабораторните наблюдения показали, че в клетъчни култури ивермектин  успява да намали 5000 пъти за 48 часа наличието на COVID-19. Удивителното е, че този резултат е постигнат само с една доза.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Всички специалисти, включително и проф. Петров обаче подчертават, че на този етап става дума за чисто научно съобщение и медицината е още далеч от приемането на конкретни указания за използването му в клиничната практика за лечение на коронавируса. Ако изобщо се стигне дотам, първо трябва да се направят изпитания в реални условия при хора, за да се прецизира дозата и точните показания за приложение на лекарството. В момента официалните препоръка включват други лекарства, които обаче също се прилагат след лекарско предписание, по-често в болнични условия.

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

За какво се използва ивермектин сега?

Ивермектинът е лекарствен продукт, регистриран у нас за нуждите на ветеринарната медицина. Има изразено противопаразитно действие. В България се използват много от продуктите от групата на Ивермектина, се посочва в писмото на Българския Ветеринарен Съюз. Оттам обаче подчертават, че става дума за силно токсичен препарат, който твърде лесно може да се приеме в свръхдоза. „Ние от Български Ветеринарен Съюз смятаме, че подобни телевизионни изявления, в тези времена, когато хората са уплашени, неправилно информирани, могат да предизвикат вълна от масова неправилна употреба на Ивермектин, която да доведе до по-страшни последици, дори смърт на хора“, се казва още в писмото. То е подписано от д-р Димитър Яновски, председател на БВС на ОК София-град.

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

В някои страни препаратът е одобрен и за хора

В някои страни ивермектин е регистриран и за употреба при хората – това са Австралия, Франция, Япония, Холандия, САЩ и др. Показанията му са подобни на тези във ветеринарната медицина –  за лечение на онхоцерциаза, лимфна филариаза, стронгилоидоза или краста. Регистриран е от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) като антипаразитен агент с широк спектър, който през последните години е показал антивирусна активност срещу широк спектър от вируси in vitro. Включен е в списъка на основните лекарства на СЗО, което го прави широко достъпен.

Ветеринарният лекар д-р Георги Гавазов обяснява във видеото за свойствата на ивермектин.

Източник:  (A. Gonzalez Canga, et al.The pharmacokinetics and interactions of ivermectin in humans–a mini-review AAPS J, 10 (1) (2008), pp. 42-46). 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -