четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВещество от акулите убива опасни вируси

Вещество от акулите убива опасни вируси

Вещество в акулите – скуаламин, може да се окаже мощно оръжие срещу човешките вируси, съобщават учени от университета в Джорджтаун,  САЩ, цитирани от Би Би Си. То се съдържа в черния дроб на хищниците и може да се справи с цяла гама опасни за човека вируси, като се започне с хепатита и се свърши с жълтата треска.

Познати са и други свойства на скуаламина. Той е известен като антибиотик, който се бори успешно с бактериите. Любопитно е, че акулите, макар и примитивни същества, имат много мощна имунна система, затова искахме да разберем откъде идва това, обясни проф. Майкъл Заслоф, шеф на екипа за проучването в Джорджотаун. Сега обаче лабораторни тестове показали, че той се справя успешно и с редица човешки и животински вируси. Синтетичен скуаламин е даван вече на пациенти в рамките на клинични изпитания, като целта е била да се спре нарастването на кръвоносни съдове към тумори без да има странични ефекти.

При опити с клетки в лабораторни условия са били неутрализирани инфекции като треската денга. Излекувани били и инфектирани клетки от човешки черен дроб с хепатит B и D. При опити с животни отново се постигнали подобни резултати срещу вируса на жълтата треска, на „сънната болест“ и на цитомегаловирусна инфекция. Субстанцията по активната си съставка и химически състав напълно се различава от другите медикаменти, които се изучават в борбата срещу вирусните инфекции, каза проф. Заслоф. Веществото пречело на вирусите да комуникират през мембраната и така спирало размножаването им. Засега не е установена оптималната доза за въздействието на препарата, но се очаква много скоро време да има и изпитания с хора. BZ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -