Вещество от акулите убива опасни вируси

PRINT

Вещество в акулите – скуаламин, може да се окаже мощно оръжие срещу човешките вируси, съобщават учени от университета в Джорджтаун,  САЩ, цитирани от Би Би Си. То се съдържа в черния дроб на хищниците и може да се справи с цяла гама опасни за човека вируси, като се започне с хепатита и се свърши с жълтата треска.

Познати са и други свойства на скуаламина. Той е известен като антибиотик, който се бори успешно с бактериите. Любопитно е, че акулите, макар и примитивни същества, имат много мощна имунна система, затова искахме да разберем откъде идва това, обясни проф. Майкъл Заслоф, шеф на екипа за проучването в Джорджотаун. Сега обаче лабораторни тестове показали, че той се справя успешно и с редица човешки и животински вируси. Синтетичен скуаламин е даван вече на пациенти в рамките на клинични изпитания, като целта е била да се спре нарастването на кръвоносни съдове към тумори без да има странични ефекти.

При опити с клетки в лабораторни условия са били неутрализирани инфекции като треската денга. Излекувани били и инфектирани клетки от човешки черен дроб с хепатит B и D. При опити с животни отново се постигнали подобни резултати срещу вируса на жълтата треска, на „сънната болест“ и на цитомегаловирусна инфекция. Субстанцията по активната си съставка и химически състав напълно се различава от другите медикаменти, които се изучават в борбата срещу вирусните инфекции, каза проф. Заслоф. Веществото пречело на вирусите да комуникират през мембраната и така спирало размножаването им. Засега не е установена оптималната доза за въздействието на препарата, но се очаква много скоро време да има и изпитания с хора. BZ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Вещество от акулите убива опасни вируси беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *