Възстановяват кожа с паяжина

PRINT

Фините нишки от паяжина помагат за възстановяването на кожата, лекуват успешно последиците от хронични рани и изгаряния. Това установи проучването на Хана Венд от клиниката по пластична хирургия на Медицинското висше училище по медицина в Хановер. Паяжината притежава изключителни качества, които я правят чудесен помощник на лекарите. Тя е много здрава, но въпреки това еластична и се приема добре от човешкия организъм, обяснява Ванд (на снимката).

Специалистите смятат, че паяжината може да помогне много повече за отглеждането на изкуствена кожа в лаборатория, отколкото другите, използвани до момента материали. Изследователи от същата клиника установили, че нишките, произведени от паяк, помагат за регенерацията на нервните окончания и могат да бъдат дори материал за хирургическо шиене.

В Хановер използвали за опитите специален вид паяк от Танзания. Учените успявали да го „издоят“, като лекичко подръпвали нишката, с която паякът се закрепва. Нейното отделяне не можело да се контролира. После навивали нишката на миниатюрна шпула, върху която се получавало плетиво с размер 1 квадратен сантиметър. Така за 15 мин. се получавала нишка с дължина до 400 м.

Върху тази подложка Хана Венд нанесла кожни клетки, които получавали достатъчно хранителни вещества, топлина и въздух. Така те се размножили в два слоя един над друг, наподобяващи кожен слой. Кератиноцитите образували епидермис – най-външния кожен слой, а фибробластите – дермата, която е отдолу. Сега предстои тест с животни, за да се види как работи изобретението в реални условия. За да се прилага масово в клиники обаче паяжината ще трябва да се произвежда по синтетичен начин. Самот така ще се осигурят необходимите количества.

СНИМКА: ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕДИЦИНА ХАНОВЕР

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Възстановяват кожа с паяжина беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *