Важно: Лекарството Еутирокс е с променен състав

PRINT
хапче лекарства

Популярното лекарство Еутирокс, което се предписва като хормонозаместителна терапия при хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) и хашимото, е с нов, променен състав. Това става ясно от съвместно съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата и фармацевтичната компания Мерк, изпратено до медицинските специалисти. Промяната обхваща от средата на август 2019 г. таблетките с различна дозировка – 25 мг, 50 мг, 75 мг, 100 мг и 125 мг. Новото е замяната на помощното вещество – в тях вече не се съдържа лактоза, към която някои хора са алергични. Освен това основното вещество (левотироксин) е с по-добра стабилност през целия срок на годност.

Не е нужно хората, които вече приемат лекарството, да правят някаква промяна. За рисковите групи – хора с хронични сърдечносъдови или онкологични заболявания, бременни, обаче е уместно проследяване на лабораторните резултати.

L-тироксин – как действа, кои са страничните ефекти

 

Ето и най-важното от самото съобщение на ИАЛ:

• EUTHYROX® таблетки с нов състав ще бъдат налични от 15.08.2019г.
• Таблетките с нов състав предлагат по-добра стабилност на активното вещество през целия срок на годност на лекарствения продукт и не съдържат лактоза, помощно вещество с известно действие при пациенти с непоносимост към лактоза.
• Начинът на приемане на EUTHYROX® и проследяване остава непроменен.
• Препоръчва се внимателно проследяване на пациентите, преминаващи към EUTHYROX® таблетки с нов състав, тъй като преминаването към таблетките с нов състав може да предизвика тиреоиден дисбаланс поради тесния терапевтичен диапазон на левотироксин. Това включва клинична и лабораторна оценка, за да се гарантира, че индивидуалната доза на пациента остава подходяща.
• Особено внимание трябва да се обърне на уязвимите групи (например пациенти с рак на щитовидната жлеза, сърдечносъдово заболяване, бременни жени, деца и хора в старческа възраст).

Вредно ли е, че доживот ще пия хормони за щитовидната жлеза?

За предписващите лекари: 

• Потвърдете, че индивидуалната дневна доза на пациента остава подходяща, като използвате клинични и лабораторни оценки.
• Ако е необходимо, коригирайте дозата, като проследявате клиничния отговор на пациента и лабораторното изследване.
• Убедете се, че пациентите са достатъчно информирани.

За фармацевти:

• Съветвайте пациентите да приемат EUTHYROX® таблетки с нов състав точно по същия начин като EUTHYROX® таблетки със стария състав.
• Предупреждавайте пациентите да се посъветват с лекар относно необходимостта от внимателно проследяване, когато преминават към таблетки с нов състав.
• Предупреждавайте пациентите да не се връщат обратно към EUTHYROX® таблетки със стария състав, след като са започнали лечение с EUTHYROX® таблетки с нов състав .
• Дайте на пациентите информационния лист за пациента, доставен от Вашия дистрибутор, заедно с EUTHYROX® таблетки с нов състав .
• Моля, имайте предвид, че оформлението на опаковката е променено (вж. Приложение).

Обща информация:

EUTHYROX® се предписва за лечение на хипотиреоидизъм (недостатъчна секреция на хормони от щитовидната жлеза) и за заболявания, свързани или не с хипотиреоидизъм, при които е необходимо потискане на секрецията на тироид-стимулиращия хормон (ТСХ).

EUTHYROX® таблетки с нов състав ще бъдат налични от 15.08.2019г. Те се характеризират с подобрена стабилност на активното вещество през целия срок на годност на лекарствения продукт и с отстраняването на лактозата, помощно вещество с известен ефект при пациенти с непоносимост към лактоза.
Биоеквивалентността между старата и новата форма е доказана чрез проучвания на бионаличността. Въпреки това, усвояването на активното вещество може все пак да се различава между отделните лекарствени форми при някои чувствителни индивиди.

Трябва да бъде потвърдено с клинични и лабораторни оценки, че индивидуалната доза на пациента остава подходяща след преминаването към EUTHYROX® таблетки с нов състав. Изследване на TSH на всеки 6 месеца в комбинация с клинична оценка дава надеждна основа за такова потвърждение. Изследванията за свободен T4 са оправдани при определени специфични състояния. Ако е необходимо, дозата трябва да бъде коригирана, като се съблюдават клиничния отговор на пациента и лабораторното изследване.

Източник: Българско дружество по ендокринология

[Общо: 7    Средно: 2.6/5]
Важно: Лекарството Еутирокс е с променен състав беше последно модифицирана от: септември 17th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *