„Вампирска“ терапия подмладява сърцето

PRINT
пенсионери менопауза

Американски учени откриха протеин, който може да промени процеса на стареене на сърдечния мускул. Те използвали успешно млада кръв, за да спрат възрастовите промени. Експериментът се оказал успешен при лабораторни мишки, но специалистите са убедени, че резултатите ще спомогнат за създаването на нови препарати, които ще помагат на мъже и жени в преклонна възраст.

Работим допълнително, за да изясним как откритието ни може да направи по-ефективна терапията при сърдечна недостатъчност при по-старите хора, казва проф. Ричард Ли от Харвардското медицинско училище.

По време на експеримента с мишите учените използвали млада кръв за възрастните гризачи. Месец по-късно сърдечната функция на възрастните напомняла тази на младото поколение. Експертите успели да изяснят коя точно съставка допринася за този ефект. Оказало се, че това е хормонът GDF-11. С възрастта неговата концентрация пада. В момента специалистите предлагат хората на средна възраст редовно да получават инжекции с млада кръв. Предложението е доста крайно, затова учените разглеждат и друга възможност – хормонът GDF-11 да се доставя на организма и под формата на лекарствен препарат. Клинични изпитания са планирани през следващите 5 г. Дотогава учените възнамеряват да изяснят също така дали хормонът оказва подмладяващ ефект и върху други органи и тъкани в тялото.

Свързани теми: Фитнесът не спира остаряването

Лекарство от бъдещето ще помага хората да живеят до 150 г.

Разсеяните стареят по-бързо

Преливане на кръв от млад организъм освежава мозъка

СНИМКА: ДАК

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
„Вампирска“ терапия подмладява сърцето беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova
loading...