петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВаксинират срещу рак 12-годишни момичета от септември

Ваксинират срещу рак 12-годишни момичета от септември

От септември започва ваксинирането на 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка, съобщи на семинар за журналистид-р Валери Цеков, председател на сдружението за иновативна медицина. Така ще могат да бъдат обхванати повече деца след завръщането им от лятната ваканция. Вече е готова програмата за първична профилактика на заболяването като проект. Тя ще позволи за първи път у нас държавата да плаща за имунизацията срещу рак.

Предстои скоро тя да бъде качена на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. Едва когато бъде утвърдена ще започне прилагането й. Липсата на подобна програма не позволи ваксината да започне да се прилага още от началото на 2012 г., макар че в бюджета на касата са предвидени 2 млн. лв. за целта.

За да могат възможно повече момичета да се възползват от единствената ваксина срещу рак, тя трябва да бъде платена 100%, убеден е д-р Цеков. Това препоръчват експертите, но окончателното решение ще бъде на комисията по позитивния лекарствен списък.

Поради забавянето ще изпратим писмо до НЗОК с молба през 2012 г. по изключение да могат да се ваксинират и 13-годишни момичета, съобщи Пенка Георгиева, представител на пациентски организации в работната група. Ваксината се прилага на 3 дози през няколко месеца, така че без друго оставщите месеци на 2012 г. ще стигнат само за първата и най-много за втората доза. За разлика от другите ваксини, тази ще се получава от аптеката срещу рецепта от джипито.

Не е изключено обаче, ако институциите се забавят прекалено много, 2 млн. лв. за профилактика да бъдат загубени, допълни д-р Цеков.

Авторитетни международни проучвания сочат, че ако момичетата бъдат ваксинирани преди да са се срещнали с човешкия папилома вирус, защитата им от рака на маточната шийка е 100%, каза доц. Никола Василев, шеф на клиниката по гинекология във ВМА и председател на Българската асоциация по онкогинекология. Ако сред имунизираните е имало и вече заразени, заболеваемостта все пак пада на 45%. С 94% намалява тя, когато ваксината се комбинира със скрининг през 3 г., цитира друга научна публикация доц. Василев. Това са последните насоки за добри медицински практики, публикувани в авторитетни научни издания.

Едва 10% от българките знаят достатъчно за рака на маточната шийка като заболяване, посочи доц. д-р Андрей Галев, председател на Българското сдружение по превантивна медицина, кат цитира проучвания. Още 37% са информирани донякъде. Това според него означава, че има огромна необходимост от разяснителна работа.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -