Ваксината срещу грип сваля наполовина риска от инфаркт и инсулт

PRINT
пенсионери менопауза

Имунизацията срещу грип може да намали два пъти риска от инфаркт, изясниха учени от университета в Торонто, Канада. Тя сваля и опасността от смърт поради болести на сърцето и вероятността от инсулт. Експертите проследили какъв е кардиологичният ефект от обикновената ваксина срещу грип, направена на 3227 пациента.

Наблюденията показали, че след поставянето й рискът от инфаркт или инсулт падал с 50% в сравнение с други доброволци, които получили вместо истинска имунизация пласебо (безвредна съставка, която имитира медикамент). Наблюденията продължили цяла година.

Опасността да умрат от каквато и да е сърдечна болест при хората, ваксинирали се срещу грип, намалявала с 40%. Така канадските учени правят извода, че имунизацията може да се разглежда като важно лечебно и профилактично средство срещу сърдечносъдовите заболявания, които се превръщат в епидемия по целия свят. Те са на първо място като причина за смъртност в развитите страни, като изпреварват онкологичните болести.

Засега учените не могат да дадат точно обяснение на ефекта, наблюдаван в хода на проучването. Предполагат, че той може да се обясни с някои възрастови особености на хората. С годините по артериите се натрупва плака, а нивото на кислорода в кръвта пада. Ваксината предпазва от задълбочаването на тези усложнения. От една страна тя предотвратява самото заболяване, а от друга, премахване остатъчните ефекти. След имунизацията плаката в артериите намалява значително, установяват учените.

Сега канадските специалисти планират по-голям мащаб на научните изследвания, след което възнамеряват да препоръчат ваксината срещу грип официално препоръчва като метод за превенция на сърдечносъдовите заболявания.

Свързани теми: Грипът „Виктория“, който чакаме тази зима, е по-тежък от свинския

Последно: ехинацеята помага при настинка

Коварна пневмония дебне при грип, каран на крак

Шуслерови соли при настинка и грип

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ваксината срещу грип сваля наполовина риска от инфаркт и инсулт беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *