Ваксина срещу рак вече при джипито

PRINT
ваксина грип

За първи път от 2012 г. в България здравната каса ще плаща за ваксина срещу рака на маточната шийка. Това става възможно, след като парламентът гласува допълнителни средства за целта в бюджета на НЗОК малко преди окончателното му приемане. Депутатите приеха за ваксините по национална програма за профилактика на рака на маточната шийка да се отделят 2,5 млн. лева.

Предложението е на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, който се аргументира, че над 20 страни от ЕС се правят масови имунизационни програми срещу заболяването. Ракът на маточната шийка е единственото онкологично заболяване, срещу което има ваксина. Тя е подходяща за момичета, които още не водят полов живот. У нас тя ще се поставя на децата, родени през 2000 г.

Досега ваксината бе включена в имунизационния календар, но само като препоръчителна, т.е. здравните власти я одобряват, но не плащат за препарата. Пациентски организации и лекари настояваха отдавна и у нас тя да стане безплатна, поне за тези, които изразят желание при джипито си да я поставят. Австралия, която първа въведе национална имунизационна програма срещу заболяването, отчита спад от 38% в рамките на две години.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ваксина срещу рак вече при джипито беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *