В „Шейново“ нямали дежурен в приемния кабинет нощем

PRINT

АГ болница „Шейново“ има вина за смъртта и на двете родилки, починали там за месец – 19-годишната Деяна и 35-годишната Надежда, стана ясно от доклад на „Медицински одит“ и окончателни експертизи на патоанатоми. В приемния кабинет на „Шейново“ през нощта, когато починалата Надежда Узунова е потърсила помощ, е нямало дежурен лекар. Това установи проверка на агенция „Медицински одит“.

35-годишната жена, която започнала да се задушава и припаднала в коридора на болницата, била приета от стажант-акушерка и лекар-специализант. Те е трябвало да се ориентират в спешността на ситуацията. Още при първото посещение на Надежда в приемния кабинет, състоянието й било подценено, сочи проверката. Пренебрегнати са данни за начална родова дейност – болки, контракции, както и данните, които сочели, че става дума за бременност с повишен риск. Повторният преглед на Надежда изобщо не бил отразен документално. През нощта на 21 ноември тя е приета в увредено общо състояние, трудно контактна. Когато я вкарвали в операционната, изпаднала в кличина смърт.

Сепсисът на Деяна е тръгнал от остатъчна плацента в матката. Това са заключенията на патоанатомите, каза Виолета Велинова, баба на момичето. Семейството получило всички експертизи и документи, които ясно сочели, че основната вина е на АГ болницата. В матката са установени остатъчен материал от плацента, лигавица и некротични материали от обвивката на бебето. Оттам започнал сепсисът, който е отровил целия организъм, а първоизточникът е „Шейново“, заяви категорично жената. Последното заключение на патоанатомите е, че тя е починала от сепсис на матката. Непосредствено след смъртта на Деяна гинеколозите до последно отричаха да има грешка при секциото.

Когато изписали Деяна, й дали епикриза, в която пишело, че тя напуска болницата здрава. Това било формално, защото никой не е очаквал, че нещата ще вземат фатален обрат, каза Велинова. След като 19-годишното момиче почина, от „Шейново“ дали друга епикриза. В нея вече се казвало, че Деяна е изписана с 39 градуса температура, с повръщане и ниво на левкоцитите 17000. Оправданието на лекарите е, че гърлото й било зачервено, затова се усъмнили за летен грип. Изписали я, да не зарази с грипа другите родилки. Представете си, родилка със секцио, но няма да проверят операцията, а гледат гърлото, коментира бабата. Сепсисът тръгнал още тогава. Операторът, който извади матката, ми каза, че се чуди как момичето е било живо с такава жестока инфекция, допълни Велинова.

Регионалната етична комисия на лекарския съюз излязла със същото становище – че главният виновник е „Шейново“.

НА СНИМКАТА: НАДЕЖДА УЗУНОВА С ДЪЩЕРИЧКАТА СИ ГАБИ

[Общо: 1    Средно: 2/5]
В „Шейново“ нямали дежурен в приемния кабинет нощем беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *