събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ "Пирогов" лекуват пияни деца и на 11 г.

В „Пирогов“ лекуват пияни деца и на 11 г.

Родителите да упражнят по-строг контрол по време на празниците и да не допускат децата им да се наливат безконтролно с алкохол, призова доц. Маргарита Гешева, национален консултант и началник на отделението по токсикология в „Пирогов“. Коледа и Нова година са сред пиковите моменти, когато „Бърза помощ“ кара в спешния институт тийнейджъри с алкохолно отравяне. Обикновено децата смесвали водка и бира, може би защото са най-достъпни като цена. По-големите се черпели и с текила.

Децата гълтали бързо алкохола, смесвали напитките и пиели на гладно. За тях концентратите са особено опасни, изтъкна токсикологът.  „Детският организъм няма необходимите ензими да разгради алкохола така, както това става при възрастните. Особеното при малките е, че те могат да вървят по права линия, да изрекат няколко смислени изречения и изведнъж да започнат да повръщат и дори да изпаднат в кома. Много бързо става преходът от съзнание към безсъзнание“, коментира доц. Гешева. Обезпокоително е и това, че възрастовата граница на пациентите с алкохолно отравяне пада все повече. Преди най-младите били на 13 г., а сега имало и на 11 г.  На тази възраст изобщо не бива да се приема алкохол, категорична е токсиколожката.

Коварно е пиенето на екс заради бас. „Внезапна смърт може да настъпи при особено голямо количество алкохол, погълнато за кратко време. Мозъкът на децата реагира много бързо. Може да настъпи смърт поради спиране на дишането и колапс на сърдечносъдовата дейност“, обясни доц. Гешева. Единственото, което друг човек може да направи като първа помощ за припаднало след прекаляване с алкохола дете, е да го държи настрана, за да не вдиша то повърнатото и да не се задави. След това по най-бързия начин трябва да се закара в болница.

Пиянството на децата е рисково не само заради токсичния ефект на алкохола. Падат задръжките, появява се агресия, наблюдава се рисково поведение, обяснява доц. Гешева. Критичната им преценка за реалността намалява и те влизат в конфликтни ситуации, в които могат да пострадат физически. Тийнейджъри, които започвали да пият, макар и само в края на седмицата, но редовно, понякога се превръщали в алкохолици вече в зряла възраст.  „Когато говорим с 20-25-годишни пристрастени към чашката, научаваме, че те са тръгнали по този път още на 13-14-годишна възраст. Някои имат наследствена обремененост – алкохолици в семейството. Децата не бива да приемат алкохол в каквото и да е количествои по какъвто и да е повод. Няма нищо хубаво и невинно в това“, обобщи доц. Гешева.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -