четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ Онкологията излъгани - получават "приставка" вместо апарат за лъчелечение

В Онкологията излъгани – получават „приставка“ вместо апарат за лъчелечение

Неизползваема приставка вместо искания апарат за лъчелечение смята да закупи здравното министерство за Националната онкологична болница. Това съобщиха разгневени лекари оттам с писмо до медиите. От 2012 г. се водели преговори с ведомството за покупката на апарат за спирална томография, какъвто в момента в България няма.

Парите за това – около 6 млн. лв., са спестени от самата болница на предишни търгове. С апарата може да се лекуват пациенти с лимфом или деца с медулобластоми, поясняват лъчетерапевти от Онкологията. Едно от предимствата на томотерапията е, че съхранява слюнчените жлези на болните при облъчване на тумори в областта на главата и шията. Така ще отпадне нуждата болните да ходят в чужбина за скъпоструващо лечение, аргументират се лекарите.

Специалистите по лъчетерапия са подготвили всички документи за покупката и до декември 2012 г. комуникацията с МЗ вървяла добре. Писмо с дата 22 февруари 2013 г. обаче разкрива истината – вместо новия апарат болницата по онкология в София само ще надгражда съществуващите два линейни ускорителя с „приставка“. Можем само да се гадае за каква приставка става дума.

Приставката е за апарат, модерен през 2000 г., която ако бъде монтирана на работещия сега единствен апарат, ще намали капацитета му, обясни началникът на клиниката по лъчелечение доц. Веселина Първанова. По думите й това означава, че вместо 100 пациенти на ден на лъчеускорителя ще могат да се облъчват само двама до четирима пациента. Това само ще усложни нещата, тъй като сега в Онкологията записват пациенти за лъчетерапия през юни. В лечебното заведение се лекуват една трета от онкоболните от цялата страна. През 2012 г. с лъчелечение са лекувани 2747 болни.

СНИМКА: СБАЛО

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -