четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ млечните зъбки имало стволови клетки като в пъпната връв

В млечните зъбки имало стволови клетки като в пъпната връв

Стволови клетки с качеството на тези от пъпната връв бяха открити в денталната пулпа на млечните зъбки. Новината съобщи в София проф. д-р Роджър Дейнти, световноизвестен учен и директор на биологичната лаборатория на британската тъканна банка Future Healt. Той пристигна в София за 5-тата годишнина на медицински център „Афродита“. „В нашата лаборатория направихме посявка от дентална пулпа на млечните зъбки и после я изпратихме в университета в Манчестър.Там се доказа, че те имат същите качества като тези от пъпната връв“, поясни микробиологът.

Тези мезинхимни стволови клетки също могат да се използват за терапевтични цели. До момента обаче има само едно клинично изпитание и още не се знае достатъчно за трансплантирането на стволови клетки от млечните зъбчета.

Пет нови клинични проучвания дават надежда на болните от детска церебрална парализа, диабет, на хора с увредена сърдечна тъкан след инцидент и на деца с глухота. В клинично проучване в болница „Мемориал“ в САЩ успели да възстановят средното ухо, което е отговорно за слуха, след като им присадили техни собствени клетки от пъпна връв.

Второто проучване било при диабетно болни и се провело в университета на Илинойс, Чикаго. Пациентите били инсулинозависими. При тях също инжектирали стволови клетки, които започнали да произвеждат инсулин. Пациентите вече нямали нужда от инжектиране и отбелязали съществено подобрение.

Третото клинично изпитание било за възможностите за възстановяване на сърдечния мускул и се провело в Бристолския университет, Великобритания. Там инжектирали стволовите клетки директно в увредените места. Резултатът бил регенериране и подобряване на сърдечната функция.

Прогнозите за лечението на детска церебрална парализа също са обнадеждаващи. Последните две проучвания, посочени от проф. Дейнти, са направени на две места – университетите Дюк в САЩ и в Мелбърн, Австралия. От близо 400 деца в САЩ около 95% са били или изцяло излекувани или са със значително подобрено състояние след трансплантация на стволови клетки, коментира ученият.

ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРВЮ С ПРОФ. ДЕЙНТИ!

Свързани теми: Стволови клетки дават надежда на диабетиците

Откриха нов вид стволови клетки в мозъка

Ракът оцелява, защото има стволови клетки

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -