В „Майчин дом“ спасиха родилка, задържала плацентата 7 дни

PRINT
хирургия

Специалистите от Университетската АГ болница „Майчин дом“ спасиха матката на жена, която след раждането е задържала плацентата в организма седем дена.
Младата жена ражда мъртъв плод в общинска болница в провинцията.

При раждането пъпната връв се къса и плацентата не пада. Лекарите предприемат консервативно поведение на изчакване и не махат плацентата, тъй като се съмняват, че тя е срасната към матката, а и няма обилно кървене, каквото се наблюдава обикновено в такива случаи.

 

На третия ден от престоя й в болницата се появяват данни за вътрематочна инфекция и лекарите искат помощ от изпълнителния директор на „Майчин дом“ проф. Златков, който взема решение жената да бъде преведена в университетската болница. Веднага е свикана ЛКК, на която се оформят две становища на специалистите. Първото е да се махне матката поради висок риск от обилно кървене на фона на септичното състояние на жената, а второто е да се направи опит за екстракция на плацентата оперативно по вагинален път с риск от перфорация и обилно кървене.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Високото кръвно при бременните може да е опасно за плода 
Прееклампсията се свързва със заплаха от бъбречна недостатъчност 
Жена с две матки шашна лекарите в „Майчин дом“

С трудната задача за изваждането на задържаната вече 168 часа плацента се заема националният консултант по АГ проф. Ангел Димитров. В неговите опитни ръце операцията преминава успешно. „Много трудно и на части вадихме плацентата близо час, за щастие без нито едно от споменатите рискове за усложнение и без да се налага кръвопреливане“, разказа проф. Димитров. По литературни данни такива случаи в медицината се срещат в 0,01% от ражданията и обикновено завършват с голяма кръвозагуба и премахване на матката. Дискутират се различни консервативни методи на поведение, но всеки случай е индивидуален и няма общо приета практика, допълни той. Обикновено подобни проблематични случаи се решават веднага след раждането поради риск за живота на жената и подобни случаи с толкова дълго задържана плацента са единични в медицинската практика.
Предполагаемата причина за конкретния случай са прекараните два аборта от пациентката и вероятната вътрематочна инфекция.

[Общо: 1    Средно: 2/5]
В „Майчин дом“ спасиха родилка, задържала плацентата 7 дни беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *