В края на август очакваме магнитни бури

PRINT
магнитна буря

Магнитните бури обикновено са с продължителност от няколко часа до няколко дни. От слънчевите изригвания в Космоса се освобождава голям брой заредени частици, които до 1-2 дни достигат атмосферата. Тези частици водят до промяна на магнитното поле на планетата. В края на месеца се очаква ден с висока геомагнитна активност. Тя оказва негативно влияние на 50-70% от хората. Магнитните бури са най-опасни за хората, страдащи от хронични сърдечносъдови заболявания, проблеми с кръвното, възрастните и пациентите с психични проблеми. Влошаването на здравето е в резултат на промените на магнитното поле на земята. Забавя се капилярният кръвен поток – предпоставка за сгъстяване на кръвта. Може да се повиши холестеролът. Стига се до хипоксия на органи и тъкани. Поради това се увеличава честотата на самоубийствата, инфарктите, инсултите, хипертоничните кризи.

Хронично болните да избягват стреса и тежките храни

Влошава се и състоянието при хроничните заболявания. В този период трябва да се избягват стрес, физическо претоварване, преяждане. Да се изключи прием на алкохол, да се ограничат мазните храни. Добре е винаги да са подръка приеманите медикаменти. За да елиминираме нервното напрежение, можем да приемаме отвари от билки с успокояващо действие като валериан, жълт кантарион, божур, маточина и др. Чай от листа и кора на бреза намалява значително чувствителността към магнитните, бури. От плодовете         са препоръчителни кайсии, боровинки, касис, лимон, банан, стафиди. Приемайте достатъчно течности, но избягвайте тонизиращите напитки. Движете се, спортувайте.

Промените в слънчевата активност не са непосредствена причина за развитието на патологични процеси и увреждания, но играят роля на външен фактор, който може да допринесе за влошаване на здравето. В дните с ниска слънчева активност се наблюдава понижение на кръвното налягане особено при хипотоници и влошаване на състоянието при болни с атеросклероза.

Препоръчва се повишена двигателна активност, основно разходки на открито. Особено добър ефект имат заканителните процедури с хладка и студена вода, въздушни и слънчеви бани. За профилактика на евентуални проблеми – комплексни витамини.

През целия период се очакват високи нива на УВ индекс. Това налага да ограничим времето си за престой на открито особено в обедните часове. Необходимо е използването на слънцезащитни кремове според типа на кожата. За фотопротективните средства е важно да се знае, че се нанасят върху кожата ла всеки два часа и след всяко влизане във водата или потене. Използването на кремове за защита намалява канцерогенното въздействие на УВ лъчите върху кожата. Слънчевата радиация поражда негативни последствия и за очите и най-вече за ретината, затова е особено наложително да носим слънчеви очила, и то такива, които имат сертификат за нивото на УВ защита.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
В края на август очакваме магнитни бури беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *