четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ ИСУЛ присадиха отрязана длан на мъж

В ИСУЛ присадиха отрязана длан на мъж

Хирурзи в ИСУЛ присадиха обратно срязана напълно длан на мъж от Стара Загора, съобщиха от лечебното заведение. Той пострадал докато работел на циркуляр миналата неделя. Машината прерязала дланта по средата. 52-годишният мъж веднага бил откаран в местната болница, където спрели кръвотечението и му оказали първа помощ. Веднага след това лекарите от Стара Загора потърсили съдействие от колеги в столицата. След консултация с „Пирогов“, където има специална клиника по хирургия на ръката, и ИСУЛ, мъжът бил изпратен в болница „Царица Йоанна“.

Опрацията за присаждането на собствената длан продължила 12 часа. Под микроскоп хирурзите зашивали милиметър по милиметър нервни окончания и кръвоносни съдове. На дланта те са много гъсто разположени. Пациентът се чувства добре след операцята. Все още е рано да се каже дали присаденото парче ще се възстанови. Трябва да минат поне 7 дни, които са критичен период, поясниха хирурзи от ИСУЛ. Дори да се окаже, че организмът приема присадката, ще трябва да мине още доста време, за да започне мъжът да си служи отново с ръката. От ИСУЛ напомниха още, че отдавна събират пари за нов, по-модерен микроскоп, който ще позволи още по-прецизна работа при подобни фини операции.

Подобна много сложна поредица от хирургични интервенции бяха извършени в „Пирогов“, където лекарите спасиха почт откъсната от мишницата ръка на мотоциклетист. За да може да я движи, му беше присаден цял сноп нерви. Реконструкцията им бе направена с помощта на автотранспланти от краката на пациента.

СНИМКА: ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -