В Хасково реално има грипна епидемия, София-област е на прага й

PRINT
грип преглед лечение

Непосредствена опасност от грипна епидемия в страната няма, съобщават от здравното министерство. Средната заболеваемост от грип и други респираторни инфекции е 123 души на 10 хил. население, а за епидемия се мисли, когато тя надхвърли 200 души. В отделни общини обаче критичният праг е достигнат, така че местните власти там вероятно ще обявят мерки за справяне със ситуацията, допълват от МЗ.

Все пак има тенденция броят на болните непрекъснато да нараства, а пикът се очаква след около седмица. Това сочат постъпващите в МЗ ежедневно данни, подавани от РЗИ в цялата страна. Към края на изминалата седмица най-голям е броят на заболелите от грип в област Хасково – 257 на 10 000 души население. В Софийска област, Пазарджик, Стара Загора и Силистра този брой варира между 160 и 190 на десет хиляди души. Има и региони като Кюстендил, Разград, Търговище и др. тези нива са значително под средната заболеваемост за страната.

При вземането на решение за обявяване на грипна епидемия освен данните за заболеваемостта се отчитат и редица други показатели: колко деца отсъстват от учебни занятия, колко хора търсят медицинска помощ в здравните кабинети и при общопрактукуващите лекари, дали броят на продаваните в аптеките лекарства нараства и др.

При обявяване на грипна епидемия в определен район или населено място се въвеждат мерки за ограничаване на свижданията в болниците, преустановява се изпълнението на редовните имунизации по Националния имунизационен календар, дейността на женските и детски консултации, плановата хирургична дейност, въвежда се по-строг „филтър“ в детските и училищни заведения с цел недопускане на деца с прояви на заболяването и др. Препоръчително е и избягването на организиране на масови събития с струпване на много хора в затворени помещения с цел намаляване на контактите и ограничаване на темпа на разпространение на заболяването.

МЗ обръща внимание на гражданите, че от особена важност е всеки човек да предприеме мерки за ограничаване възможността от заразяване. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения.

За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена – често измиване на ръцете с вода и сапун, използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба  на спиртна основа, закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне, избягването на търкането на очи с мръсни ръце. Други доказани мерки са честото проветряване на въздуха в затворени помещения, редовното дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения, измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
В Хасково реално има грипна епидемия, София-област е на прага й беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *