Усещате буца в гърлото – какво означава?

PRINT
гърло болка трудно преглъщане

Почти всеки познава чувството, че в гърлото му е заседнала буца. Какво може да се крие зад това? Много пациенти идват при мен с подобно оплакване, казва д-р Йохен Хуверщул, специалист по УНГ в Мюнхен. Първо той гледа да изключи някоя по-сериозна причина за буцата в гърлото като тумор в областта на гърлото или адамовата ябълка. Оглежда щателно сливиците, гърлото и носа. Използва ултразвук, за да установи възможни промени в щитовидната жлеза или лимфните възли. Така мое да се види всеки оток, киста или тумор.

Най-честите причини – рефлукс, суха лигавица и стрес

Добрата новина е, че при 99% от пациентите усещането за буца в гърлото не е свързано със сериозно заболяване. Кое обаче причинява оплакването? Виновни са основно три фактора:

  • Рефлукс (обратно стичане на стомашна киселина към гърлото)
  • Твърде суха лигавица в областта на носа и сливиците. Тя създава усещане за напрежение там, което се възприема като чуждо тяло
  • Стрес – той води до стягане на мускулатурата в гърлото и тази, с която преглъщаме

Кое помага срещу буцата в гърлото

Ако причината е рефлукс, обикновено се назначават лекарства от групата на блокерите на протонната помпа, казва д-р Хуверщул. При суха лигавица той съветва да се приемат повече течности, да се смучат бонбони на билкова основа за гърло и евентуално да се използва овлажнител за стаята.

При хроничен стрес – например ако натоварването на работното място ви идва в повече, добре е да се усвоят някои техники за релаксация. Много помагат дихателни упражнения. Добре е да насочим вниманието си към други части на тялото и какво усещаме докато дишаме например в стомаха или гърба.

Симптоми, при които непременно трябва да идем на лекар:

  • Болки в гърлото
  • Чувство за натиск от едната страна
  • Пресипналост или други проблеми с гласа
  • Болезнено преглъщане.

Източник: ApothekenUmschau

[Общо: 81    Средно: 2.9/5]
Усещате буца в гърлото – какво означава? беше последно модифицирана от: февруари 13th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *