Усещате буца в гърлото – какво означава?

PRINT
гърло болка трудно преглъщане

Почти всеки познава чувството, че в гърлото му е заседнала буца. Какво може да се крие зад това? Много пациенти идват при мен с подобно оплакване, казва д-р Йохен Хуверщул, специалист по УНГ в Мюнхен. Първо той гледа да изключи някоя по-сериозна причина за буцата в гърлото като тумор в областта на гърлото или адамовата ябълка. Оглежда щателно сливиците, гърлото и носа. Използва ултразвук, за да установи възможни промени в щитовидната жлеза или лимфните възли. Така мое да се види всеки оток, киста или тумор.

Най-честите причини – рефлукс, суха лигавица и стрес

Добрата новина е, че при 99% от пациентите усещането за буца в гърлото не е свързано със сериозно заболяване. Кое обаче причинява оплакването? Виновни са основно три фактора:

  • Рефлукс (обратно стичане на стомашна киселина към гърлото)
  • Твърде суха лигавица в областта на носа и сливиците. Тя създава усещане за напрежение там, което се възприема като чуждо тяло
  • Стрес – той води до стягане на мускулатурата в гърлото и тази, с която преглъщаме

Кое помага срещу буцата в гърлото

Ако причината е рефлукс, обикновено се назначават лекарства от групата на блокерите на протонната помпа, казва д-р Хуверщул. При суха лигавица той съветва да се приемат повече течности, да се смучат бонбони на билкова основа за гърло и евентуално да се използва овлажнител за стаята.

При хроничен стрес – например ако натоварването на работното място ви идва в повече, добре е да се усвоят някои техники за релаксация. Много помагат дихателни упражнения. Добре е да насочим вниманието си към други части на тялото и какво усещаме докато дишаме например в стомаха или гърба.

Симптоми, при които непременно трябва да идем на лекар:

  • Болки в гърлото
  • Чувство за натиск от едната страна
  • Пресипналост или други проблеми с гласа
  • Болезнено преглъщане.

Източник: ApothekenUmschau

[Общо: 43    Средно: 3/5]
Усещате буца в гърлото – какво означава? беше последно модифицирана от: февруари 13th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook76Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *