четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУникално: Китайци успяха да първи път в света да "редактират" ДНК

Уникално: Китайци успяха да първи път в света да „редактират“ ДНК

Китайски учени успяха за първи път в света да променят човешка ДНК, съобщават престижни научни издания. Означава ли това, че скоро ще може да се създаде идеалният човек в лаборатория, такъв, който не е предразположен към тежки заболявания, има висок интелект и красота?

Едва ли, скептични са колеги на авторите на експеримента. Все пак постижението на китайския екип е неоспоримо, макар че някои в прав текст ги нарекоха „луди“.

Биолозите приложили техника за генно-редактиране

Уникалният експеримент е проведен в университета Сун Ятсен в Гуанчжоу. Там използвали нежизнеспособни човешки ембриони, получени от местни инвитро клиники. Биолозите докладвали, че са успели да редактират гени, отговорни за предразположение към тежки заболявания. Усилията на екипа били насочени към гена, отговорен за β-таласемия (тежко заболяване на кръвта), като приложили техниката за генно-редактиране CRISPR/Cas9. В момента обаче изводите са, че науката още е далеч от мига, в който тази техника ще се използва за предотвратяване на тежки заболявания.

„Това е първият доклад за приложението на CRISPR/Cas9 върху човешки предимплантационни ембриони, което прави проучването забележително“, казва Джордж Далей, биолог и специалист по стволовите клетки в Харвардския медицинския колеж в Бостън, Масачузетс. „Това проучване трябва да бъде сериозно предупреждение към всеки лекар, който си мисли, че технологията е готова за тестване върху болестни гени.“

От 86 ембриона китайските учени избрали 71, от които 54 били използвани за генетичния тест. Срастването на донорските и собствените гени се получило в 28 случая, но едва в 4 чуждите правилни гени заменили собствените, които предразполагат към болест, съобщава списанието Protein & Cell, което публикува работата на учените. Прави впечатление, че други престижни издания като Nature и Science отказали да публикуват подробности за експеримента по етични съображения. В развитите страни по света по принцип са забранени опитите с човешки ембриони.

„Докъде сме готови да стигнем, за да получим идеалния човешки организъм? Има линия, която не можем да престъпим, тъй като не знаем как промяната на ДНК може да се обърне за следващите поколение“, казва проф. Джордж Дейли, като изразява мнението на повечето световни медицински светила. Обвиненията на колегите обаче не пречат на китайците да продължат работата си. Ние използваме само ембриони, които са неспособни да се развият, казва те. А технологията CRISPR позволява не само да се отстраняват лошите гени, които водят до тежки заболявания, но и да се добавят добри, които отговарят за интелекта и красотата, поясняват учените, които сега работят, за да оправят грешките в последното си проучване.

Източници: Nature

Lifenews

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -