Реклама
Начало Любопитно Уникална протеза „расте” с крака на дете с остеосарком

Уникална протеза „расте” с крака на дете с остеосарком

0
Реклама

Уникална протеза-имплант, която расте заедно със ставата, поставиха ортопеди на 10-годишно момче, което страда от остеосарком – костен тумор. Той е един от най-агресивните, поясни доц. Любен Стоков, началник на клиниката по онкоортопедия в специализираната болница „Проф. Бойчев“ в кв. Горна Баня, София. Подобна протеза се слага за втори път в България. Причината е, че е много скъпа – струва 85 000 лв. Семейството на Иван не можело да си позволи такава сума, затова парите дава фондът за лечение на деца към здравното министерство.

Реклама

Момчето усетило подуване на бедрото и болка, когато с майка си потърсили лекарска помощ родния Първомай, Пловдивско. Остеосаркомът се среща често в детската възраст, каза д-р Кирил Патриков, един от екипа, извършил операцията. Пикът на заболяването е при 25-годишните. Туморът е много агресивен, разрушава костта само за няколко седмици след появата на болката. При Иван се наложило да изрежат около 20 см от 32 см бедро. С една операция отстранили злокачественото образувание и поставили протезата. Всичко продължило около 5 часа. Първо приложихме химиотерапия, детето се повлия добре, обясни д-р Патриков. Туморът бил некрозирал и по-лесен за отстраняване.

Без модерната протеза преди ортопедите били принудени да фиксират остатъка от костта с пирони, или още по-лошо – да ампутират крайника. Сега устройството се поставя на мястото на липсващата става. „Растежът“ се активира с външен предавател. Той изпраща сигнал към моторче, вградено в импланта, и то го удължава с желания размер. Протезата е на водеща немска фирма, изработва се за конкретния пациент.

Тя позволява на детето да използва пълноценно оперирания крак – ще може да стъпва и да ходи с него, поясни д-р Патриков.

Целият екип на онкоортопедията в Горна баня е много благодарен на фонда за лечение на деца, който подпомагал наистина нуждаещи се малки пациенти да получат помощ у нас. Подобни протези могат да се използват и при други тумори, които налагат изрязване на част от костта.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version