четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУникален случай: Жена роди с помощта на свой замразен яйчник

Уникален случай: Жена роди с помощта на свой замразен яйчник

Белгийка е първата жена в света, която успя да роди бебе с помощта на трансплантирания тъкан от нейния собствен яйчник. Тя била замразена още в детска възраст заради здравословни проблеми, предаде Би Би Си. Единият яйчник на 27-годишната жена бил отстранен, когато тя била на 13 години, точно преди да започне инвазивно лечение на сърповидно-клетъчна анемия.

Другият не се развил, което означава, че без трансплантацията тя е нямала реални шансове за зачеване.
Според експертите тази процедура може да помогне и на други млади пациенти. Жената, която иска да остане анонимна, е родила здраво момче през ноември 2014 г., но подробности по случая са публикувани едва сега в списание Human Reproduction.

Болестта на жената била толкова тежка, че тя имала нужда от костно-мозъчна трансплантация, за която била използвана тъкан от нейния брат. Наложила се и химиотерапия, която по принцип унищожава функцията на яйчниците. Тогава лекарите решават да отстранят десния яйчник и да замразят фрагменти от неговата тъкан. По това време момичето навлизало в пубертета, но още нямала месечен цикъл. Останалият в тялото яйчник не се развил.

10 г. по-късно жената поискала да има бебе. Тогава лекарите присадили 4 фрагмента от размразения яйчник върху запазения недоразвит и 11 фрагмента на мястото на отстранения. Пациентката получила менструация спонтанно пет месеца по-късно, като забременяла естествено на 27 г. Гинеколожката, д-р Изабел Демистер (на снимката), заяви пред Би Би Си, че нейната пациентка е била под голям стрес, защото разбирала, че това е единствената възможност да има дете, но сега е много щастлива и се наслаждава на майчинството.

Този успех на медицината дава надежда за онези момичета или жени, на които предстои да преминат лечение за лимфом, левкемия или сарком. Дори терапията да приключи успешно, те са изложени на риск от яйчникова недостатъчност като последица. До момента в света са родени около 40 бебета с помощта на присадена замразена преди това тъкан от яйчника, взети от по-възрастни жени.

Източник: ВВС

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -