УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ приема пациенти въпреки карантината

PRINT
УМБАЛ Иван Рилски

Отделението по хематология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е поставено под карантина, след като там бяха установени пациенти, носители на COVID-19. Приемът на пациенти в Клиниката по гастроентерология пък е временно ограничен заради цялостна дезинфекция, която се извършва днес и утре. Всички лежащо болни са изписани. Извън това всички клиники и отделения приемат пациенти, както и досега.

Всички пациенти се тестват преди постъпване в болницата

Преди да постъпят за лечение в здравното заведение, всички пациенти се тестват с бърз тест за корона вирус и им се измерва температурата, както на входа на болницата, така и в съответния приемен кабинет. Болни, чийто резултат е съмнителен или имат симптоми за вирусна инфекция, се изследват и с ПСР тест, какъвто вече се прави в Лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на чернодробни заболявания. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е закупила за целта 2000 комплекта със собствени средства.

В момента е ограничена дейността единствено на Отделението по хематология, което е поставено под карантина заради трима болни с установена коронавирусна инфекция. Те са изолирани в специално обособено инфекциозно отделение, оборудвано с необходимата апаратура и всички необходими предпазни средства.

В Клиниката по гастроентерология, където също има положителен пациент, както и лекар, които са били в контакт с онко пациента, от който тръгва заразата, се извършва основна дезинфекция. Преди да постъпи за лечение в хематологията, той за кратко е бил в една стая с пациента от гастроентерологията, тъй като освен с хематологично заболяване (остра левкемия), е и с вирусен хепатит.

Траен ли е имунитетът срещу COVID-19?

Първите два теста били отрицателни, третият дал положителна проба

3 април 2020 – Пациент с вирусен хепатит и остра левкемия е приет за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. При постъпването му той е тестван с бърз тест за коронавирус, който е отрицателен. Първоначално е настанен в Клиниката по гастроентерология за овладяване симптомите на хепатита, след което е преместен в Отделението по хематология за лечение на основното му заболяване.

7 април 2020 – Състоянието на пациента се влошава. Установена е пневмония. Направен му е втори бърз тест за коронавирус, който отново е отрицателен. Назначена е подходяща антибиотична терапия.

17 април 2020 (през нощта) – Състоянието му още се влошава. Вече е налице и дихателна недостатъчност. Направен му е трети тест, който този път се оказва положителен.

18 април 2020 – Ръководството на клиниката взема решение да тества с ПСР метод всички болни и персонала на отделението.

19 април 2020 – Още двама пациенти се оказват положителни, както и част от медицинския персонал. Всички пациенти, които са били в отделението в периода 3-18 април са уведомени по телефона, че е възможно да са били в контакт болен с коронавирус. (По този начин са установени и тримата хематологично болни от Бургас, за които беше съобщено на брифинга на оперативния щаб, които са били посъветвани от нашите колеги да си направят ПСР тест). По-късно същия ден е изследван и пациента от гастроентерологията, който за кратко е бил в една стая с хематологично болния.

20 април 2020 – Пробата на пациента от гастроентерологията се оказва положителна. Това дава основание на ръководството на Клиниката по гастроентерология да се тестват с ПСР метод всички болни в отделението, както и целият медицински персонал. От тестваните медици един е дал положителна проба и веднага е изпратен под домашна карантина за 28 дни.

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Обобщение на цифрите:
Общо четирима пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Трима от тях нямат никакви симптоми. Единствено пациентът с остра левкемия, от който тръгва инфекцията, е с напълно разгъната картина за коронавирусна инфекция. Състоянието му е тежко и вчера следобяд е поставен на апаратна вентилация.

Общо 12 човека от персонал на двете клиники, където е лежал пациента с левкемията (11 от хематологията и 1 от гастроентерологията), са дали положителни проби за COCID-19. Всички те са асимптомни и са поставени под домашна карантина за 28 дни. Това няма да наруши работата на Клиниката по хематология и онкология, където работят общо 70 медици. Очаква тя да поднови работата си след изтичането на карантината, най-вероятно в края на седмицата.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ приема пациенти въпреки карантината беше последно модифицирана от: април 21st, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *