четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТерапия с ултразвук помага срещу артрит

Терапия с ултразвук помага срещу артрит

Задълбочаването на артрита може да бъде потиснато с помощта на ултразвук, съобщиха американски учени. Това става чрез стимулиране на нервните клетки на далака със специални ултразвукови импулси. По този начин имунната система бива принудена да спре да атакува ставите. Резултатите от експерименти с лабораторни животни са публикувани в списанието Nature Communications.

„Установихме, че ултразвуковите импулси могат значително да намалят нивото на възпаление в организма и да променят метаболизма. След като третирахме част от далака по подобен начин, успяхме да потиснем производството на молекули, свързани с артрита”, казва Крис Пулео (Chris Puleo)  от Изследователския център General Electric в Нискаюн (САЩ).

При артрит имунната система атакува собствени тъкани

Ревматоидният артрит се дължи на факта, че поради все още неизвестни причини имунната система започва да атакува съединителната тъкан в ставите. В резултат на това в тях се развива възпаление и започва процес на разграждане. Според актуалните оценки на СЗО около 1% от жителите на света и около 5% от възрастните хора страдат от различни форми на артрит.

Ревматоиден артрит – защо възниква и как се лекува

Учените все още не са обяснили, защо се появяват артрит и други автоимунни заболявания. Основните хипотези са, че те са рядко явление в резултат на обикновени инфекции, както и продукт на определени смущения в работата на гените и мутациите в тях.

Например, наскоро руски биолози показаха, че лупусът и множествената склероза могат да бъдат свързани със специфични каталитични антитела, които правят стволови клетки от костен мозък. От друга страна, учени от САЩ откриха, че лупусът е причинен от нарушение на „връзката“ между чревната микрофлора и имунитета.

Лечението е насочено към овладяване на симптомите

лекарства хапчетаЗасега няма еднозначно лечение за лупус, множествена склероза или за артрит. Основните усилия са насочени към справяне със симптомите на тези заболявания. При артрит се предписват болкоуспокояващи или лекарства, които потискат имунната система и имат сериозни странични ефекти.

Затова откритието на Крис Пулео и колегите му има голямо значение, тъй като болестните симптоми се овладяват без лекарства или операции.

Учените започнали да изучават резултатите от експериментите за стимулиране на периферната нервна система, която “дирижира” имунитета. Вниманието им било привлечено от експеримент, при който плъхове били предпазени от развитието на възпаление и загиване на бъбреците заради внезапно спиране на кръвотока, “обстрелвайки” корема им с ултразвукови импулси. Според биолозите тези импулси успели някак си да променят активността на два вида имунни клетки – Т и В, които основно играят ролята на „спирачка“ на имунната система.

Вируси и други инфекции причиняват три вида артрит

Ултразвукът променят активността на имунни клетки

изследване с ултразвукСпоред Пулео и учени от университета в Мичиган тези промени се дължат на факта, че ултразвукът не влияе върху самата имунна система, а на нервните клетки, които контролират работата на далака, където двата типа клетки съзряват. Те тествали своята хипотеза върху лабораторни мишки, предразположени към артрит. Изкуствено създали в организма им огнище на болестта, като въвели течност от тялото на болен гризач в ставата.

Оказало се, че ултразвуковите импулси влияят на поведението на далака и имунните клетки, но не винаги. Благоприятният ефект възниквал, само ако специфичен участък на органа бива облъчен с честота от един мегагерц, и то с точно калибрирана сила на натиск върху тялото, както и с определени интервали между подаванията на импулсите.

Методът действа и при раздразнени черва

тънки черва възпалениеСлед това биолозите проверили дали и други подобни болести могат да бъдат потиснати по подобен начин. Става дума за синдрома на раздразнените черва и за токсична хипергликемия – опасно високи нива на кръвната захар, предизвикани от бактериални токсини.

Също и при тези две състояния учените  успели да постигнат резултати чрез стимулиране на черния дроб и далака. Това потвърдило ефективността на ултразвука. Авторите на проучването се надяват, че откритията им ще помогнат за създаването на нови методи, които да предпазят пациентите от последиците, свързани с артрит, лупус и други заболявания, които се дължат на объркана имунна система.

Източник: Nature

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -