Трудно преглъщане или буца в гърлото може да са от шийните прешлени

PRINT
болки в гърлото фарингит

Шийната остеохондроза може да провокира много неприятни симптоми и дори заболявания, които на пръв поглед е трудно да бъдат свързани с износени или увредени прешлени на врата. Това споделя д-р Надежда Исаева, невролог от Федералния изследователски и медицински център в Москва. Подчертава, че те могат да се окажат първопричината за:

Усещате буца в гърлото – какво означава?

При гръдна остеохондроза усещането е за:

  • болка, която се влошава при дишане;
  • нарушена сетивност (изтръпване и парене).

Лумбалната остеохондроза е свързана най-вече с болка в долната част на гърба. Тя обаче може да засегне и долните крайници, които изтръпват. Пациентите се оплакват от скованост и ограничаване на движенията.

Лекува ли се артрозата с медикаменти?

Остеохондрозата обикновено се причинява от дегенеративно-дистрофични лезии в хрущяла на междупрешленните дискове. Тя е съпътствана от реактивни промени в съседните на прешлените  тела. Дегенеративните промени се причиняват най-често от:

  • многократни наранявания;
  • прекомерно динамично и статично натоварване;
  • наследствено предразположение.

„Клиничните прояви на заболяването зависят от отдела на гръбначния стълб и се характеризират с болка в областта на шията, гърдите, долната част на гърба и сакрума. За да се предотврати влошаване на заболяването, трябва да се преглеждате редовно при ортопед и невролог, като следвате препоръките на лекарите. Късното диагностициране на неврологичните проблеми, възникнали заради остеохондроза, може да повлияе зле на емоционалното състояние на хората, както и да провокира психосоматични заболявания“, коментира д-р Исаева.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Трудно преглъщане или буца в гърлото може да са от шийните прешлени беше последно модифицирана от: септември 21st, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *