петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТрудно преглъщане или буца в гърлото може да са от шийните прешлени

Трудно преглъщане или буца в гърлото може да са от шийните прешлени

Шийната остеохондроза може да провокира много неприятни симптоми и дори заболявания, които на пръв поглед е трудно да бъдат свързани с износени или увредени прешлени на врата. Това споделя д-р Надежда Исаева, невролог от Федералния изследователски и медицински център в Москва. Подчертава, че те могат да се окажат първопричината за:

Усещате буца в гърлото – какво означава?

При гръдна остеохондроза усещането е за:

  • болка, която се влошава при дишане;
  • нарушена сетивност (изтръпване и парене).

Лумбалната остеохондроза е свързана най-вече с болка в долната част на гърба. Тя обаче може да засегне и долните крайници, които изтръпват. Пациентите се оплакват от скованост и ограничаване на движенията.

Лекува ли се артрозата с медикаменти?

Остеохондрозата обикновено се причинява от дегенеративно-дистрофични лезии в хрущяла на междупрешленните дискове. Тя е съпътствана от реактивни промени в съседните на прешлените  тела. Дегенеративните промени се причиняват най-често от:

  • многократни наранявания;
  • прекомерно динамично и статично натоварване;
  • наследствено предразположение.

„Клиничните прояви на заболяването зависят от отдела на гръбначния стълб и се характеризират с болка в областта на шията, гърдите, долната част на гърба и сакрума. За да се предотврати влошаване на заболяването, трябва да се преглеждате редовно при ортопед и невролог, като следвате препоръките на лекарите. Късното диагностициране на неврологичните проблеми, възникнали заради остеохондроза, може да повлияе зле на емоционалното състояние на хората, както и да провокира психосоматични заболявания“, коментира д-р Исаева.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -