Тригодишно момиченце разви старчески диабет

PRINT
затлъстяване при деца

Момиченце на три и половина години е най-малкото дете, болно от диабет тип 2, който е известен и като старчески диабет, защото се свързва с развитие в напреднала възраст. Шокиращата новина е представена пред Европейската асоциация за изследване на диабета на конференция в Стокхолм.

Ендокринолозите обаче от десетина година наблюдават бързо подмладяване на пациентите заради нездравословното хранене и затлъстяването Момиченцето, което е най-малкият пациент с диабет тип 2, е дете на испанци, които живеят в Тексас. Диагнозата била поставена, след като родителите го завели на лекар заради бързо напълняване – на тази възраст тежало 35 килограма.

Това го нарежда сред 5-те процента от свръхзатлъстели деца в яслена възраст. Както и в топ 5% за висок индекс на телесна маса, който медицината използва като мярка за затлъстяването. Въпреки че и двамата му родители са били с наднормено тегло, момиченцето нямало фамилна анамнеза за диабет. Но разговорът с майката и бащата показал недвусмислено, че семейството има лоши хранителни навици. Тяхната обичайна храна била с високо съдържание на калории и мазнини.

Освен че било много дебело, детето изпитвало прекомерна жажда и често уринирало, което накарало лекарите да го изследват за започващия в детството диабет тип 1. Тестовете изключили тази форма на заболяването. Оказало се, че е със старчески диабет – тип 2. Детето било поставено на метформин – перорално лекарство за хора с диабет тип 2. А семейството било инструктирано да промени вида на храната, да намали размера на порциите и да насърчава момичето повече да се движи и спортува.

Терапията сработила. Испанчето започнало да отслабва и след 6 месеца било намалило теглото си с 25%, а кръвната му захар влязла в норма – при децата е възможен такъв пълен обрат. Което е основание диабетолозите да настояват за скрининг на децата с наднормено тегло. Така се надяват да постигнат ранна диагностика и с подходяща терапия и промяна на начина на живот да предотвратят хронифицирането на заболяването.

Източник: The Guardian

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Тригодишно момиченце разви старчески диабет беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *