Трансплантираните все пак ще доплащат за животоспасяващо лекарство

PRINT
лекарства хапчета

Пациенти с присаден орган ще трябва да доплащат за животоспасяващо лекарство, признават от Националната здравноосигурителна каса. За това предупредиха водещи наши трансплантолози и специалисти, които се грижат за болните след операцията. Става дума за имуносупресорите, които се пият, за да не отхвърли организмът органа.

„В последната актуализация на Приложение 1 на ПЛС от 14 октомври 2011г. е включен на международното непатентно наименование Mycophenolic acid (Mycophenolate mofetil) нов генерик с търговско име Mycophelonate Accord film-coated tablet 500mg x 50бр., който от 01 ноември 2011г. става референт за това международно непатентно наименование. Стойността, която НЗОК следва да заплаща е 89,56лв. за опаковка срещу 113,04лв. за опаковка до 01.11.2011г.“, гласи писменият отговор от НЗОК.

В момента в позитивния списък като имуносупресори са включени 7 международни непатентни наименования с 28 търговски наименования. 16 лекарствени продукта са оригинални, а 12 са генерични лекарствени продукта, поясняват от касата. Данните са от последната актуализация на 24 октомври 2011г. на Приложение 1. Тези лекарствени продукти се назначават на всички трансплантирани пациенти, независимо дали са получили сърце, бъбрек или черен дроб.

Въпреки че генерични имуносупресори в списъка има отпреди, досега фирмите, притежатели на разрешението за употреба, успявали да намалят цените си до референтната стойност т.е. до стойността, която НЗОК заплаща. Така за пациента оригиналният лекарствен продукт оставал без доплащане. С промяната от 01 ноември 2011г. проблемен става оригиналният продукт с международното непатентно наименование Mycophenolic acid (Mycophenolate mofetil). Фирмата, притежател на разрешението за употреба, нямала възможност да намали на цена 89,56 лв. на опаковка, което е стойността, до която НЗОК заплаща. Така пациентите ще бъдат изправени пред свърешиня факт в аптеката, че ще доплаща 23,48 лв. за опаковка. В противен случай ще трябва да смени принудително терапията си. Това крие риск за здравето и живота му, предупредиха преди време доц. Крум Кацаров и проф. Никола Владов от ВМА, проф. Добрин Свинаров и доц. Емил Паскалев от Александровска болница.

Промяната не изисква дългата процедура по подмяна на протокола. Ако пациентът няма възможност да доплаща, трябва само да промени кода на лекарствения продукт и търговското му наименование върху протокола. Това се прави от лекаря, който предписва терапията.

В отговор на парламентарен въпрос вчера здравният министър Стефан Константинов обясни, че ще се променят изискванията за извършването на оценка на генерични лекарствени продукти с тесен терапевтичен индекс, каквито са имуносупресорите. Ако продуктите не удовлетворяват новите стриктни условия за биоеквивалентност, ще трябва да се представят нови данни. Националния консултант по трансплантология съвместно с научното дружество ще разработят проект за наблюдение и лечение на трансплантираните пациенти.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Трансплантираните все пак ще доплащат за животоспасяващо лекарство беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *