Трансплантация спаси живота на 36-годишен мъж

PRINT
трансплантация на черен дроб

Животът на 36-годишен мъж бе спасен с трансплантация на черен дроб. Операцията бе извършена от специалисти от Военномедицинската академия (ВМА). Мъжът бил в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 43 години. „Това е една от най-тежките и сложни чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра“, коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия итрансплантология. Той изказа своята благодарност към ръководството и екипите на болницата в Силистра за създадената перфектна организация при извършване на експлатацията. Самата трансплатантация продължи близо 6 часа, което е доста по-продължително от стандартите, по които работим – заради голямата кръвозагуба, нарушенията в кръвосъсирването и т.н.

проф. Никола Владов трансплантация„Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията. Тук е мястото да отбележа перфектната работа на колегите от анестезиологичния екип – не само по време на операцията, но и в първата критична нощ след нея. Засега състоянието на пациента е стабилно, екстубиран е, контактен и адекватен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване, но надявам се, че всичко ще протече по правилата“, каза още професор Владов.

Това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност къмблизките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешилиексплантацията на органите.Благодарност и към екипите на Военновъздушнитесили за бързата и своевременна реакция, която дава възможност и на медицинскитеекипи да изпълнят адекватно своите задължения.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Трансплантация спаси живота на 36-годишен мъж беше последно модифицирана от: септември 19th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *