Топлата зима разболява повече хора от грип, чакаме епидемия

PRINT
д-р Ангел Кунчев

Тази година очакваме по-интензивна грипна епидемия от миналата, въпреки че болните в момента са малко, стана ясно на пресконференция в Министерството на здравеопазването. Броят им в Северозападна Европа в момента обаче нараства, а след около две седмици епидемия се чака и у нас. Това съобщиха д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ и проф. Мира Кожухарова от центъра по заразни болести, национален консултант. По-топлата зима се свързва с повишена заболеваемост, обясниха те.

„Има наблюдения, че при по-високи температури процесът на разнасянето на вирусите протича по-интензивно. Възможно е това да се дължи отчасти на факта, че тогава хората контактуват повече“, каза д-р Кунчев. С най-висока заболеваемост сега са Дания и Норвегия, Англия, засегнати са и други страни като Полша, Чехия, Италия и Испания. Преобладава щамът „Виктория“, който е нов за тази година, но има и много случаи на свински грип („Калифорния“) и „Уисконсин“. Засега е трудно да се каже как протича вирусната инфекция.

Обяването на извънредно положение в САЩ заради грипа породило паника в Европа. Това било направено, за да може и фармацевтите да получат право да поставят ваксини на деца над 1 г.  Там хората масово се имунизирали. В САЩ са произведени 134 млн. дози и са използвани 129 млн., посочи д-р Кунчев. Грипната ваксина не е перфектна като защита срещу грипа, но е единственият работещ механизъм, с който разполагаме, за да се защитим, така той цитира американските експерти. Тя намалявала с 62% вероятността човек да се разболее тежко.

Дори епидемията да не е много тежка, поне 500-600 хиляди души ще се разболеят, прогнозира проф. Кожухарова. При по-голям интензитет прогнозите са да бъдат засегнати до 30% от населението. Това прави над 2 млн. души за България. От здравното министерство са изпратили инструкции до лечебните заведения в страната да направят необходимата организация и при нужда да посрещнат повече болни. В болница попадат не повече от 7% от заболелите. Само 1-2% се нуждаят от интензивни грижи – това са менингити, миокардити.

Регионалните здравни инспекции в момента разпределят безплатно противовирусни препарати за общопрактикуващите лекари, спешните отделения и клиники, където ще бъдат приемани рискови болни. Джипитата ще получат количествата, които заявят. Препаратите ще бъдат раздавани от тях безплатно на хора, при които грипът протича по-тежко. Експерти от САЩ казват, че грипните вируси се повлияват добре от тамифлу и реленца, но не и от третия противовирусен препарат на пазара – ремантадин. Антибиотиците се дават само при усложнения с бактериална инфекция като пневмониите.

Няма точна статистика колко души у нас умират вследствие на грипа. Пневмониите отнемат около 2000-2500 живота годишно. Много от тях се развиват, след като грипните вируси отслабят имунитета. Те могат да влошат и съществуващо хронично заболяване и причина за смъртта да стане спиране на сърцето или дихателна недостатъчност, посочи проф. Кожухарова.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Топлата зима разболява повече хора от грип, чакаме епидемия беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *