Тежък метал в компютри и джиесеми виновен за инсулти

PRINT

Тежкият метал волфрам, който се среща доста често във всекидневието, увеличава риска от инсулт, предаде немският сайт netdoktor.de. Опасността е реална, защото металът се намира не само в жичките на старите осветителни крушки, но и във всеки компютър и джиесем. Досега се смяташе, че минималните количества, които се намират в околната среда, са безобидни.

Британски учени сега обаче вдигат тревога. Те установили, че хората, при които се откриват по-високи концентрации на волфрам, получават мозъчен удар два пъти по-често. Изводите са на екипа на проф. Джесика Тиръл от Университета на Ексетер, който анализирал данните от мащабно здравно проучване в САЩ. В продължение на 12 г. било следено за здравето на 8614 доброволци между 18 и 74 г. Урината им била изследвана редовно.

При статистическата оценка на данните учените открили неочаквана зависимост: високи стойности на волфрам в урината били свързани с двойно по-голям риск от инфаркт. Връзката била много специфична. При високи стойности на волфрам например нямало повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Освен това откритата зависимост съществувала независимо от останалите рискови фактори за инсулт като високи нива на холестерола и наднорменото тегло.

Приложението на волфрам през последните години се увеличи неимоверно. Тежкият метал се среща в уреди за всекидневна употреба като компютри и джиесеми. Така все по-често попада в в околната среда, във водата и дори в обработваемите площи. Нашите наблюдения сочат, че волфрамът не е толкова безобиден, колкото се смяташе, подчертават учените. Те все още не могат да обяснят как така някои хора имат по-високи концентрации на тежкия метал в организма си.

Предупреждават да се внимава с употребата на нови вещества в индустрията, чието влияние още не е изследвано дългосрочно. Инсултът настъпва, когато възниква проблем с кръвоснабдяването на определен участък от мозъка. Нервните клетки там умират поради липса на кислород и хранителни вещества. Този вид заболявания са основна причина за трайната нетрудоспособност на хората в индустриалните страни и е сред челните места като причина за смърт.

Източник: Tyrrell J. et al.: High urinary tungsten concentration is associated with stroke in the national health and nutrition examination survey 1999 – 2010, PLOS One, November 2013

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
Тежък метал в компютри и джиесеми виновен за инсулти беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova
loading...