петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТестват нова биологично лечение при болест на Бехтерев

Тестват нова биологично лечение при болест на Бехтерев

Анкилозиращия спондилит (АС), по-известен като болест на Бехтерев, е коварно заболяване, което води до сковаване, обездвижване на гръбнака и инвалидизиране. По-неприятното е, че се развива и при млади хора в активна възраст. Затова навременното поставяне на диагнозата е от ключово значение, а шансовете за максимален ефект от лечението са по-големи. На 2 май светът отбелязва Световния ден за борба с анкилозиращия спондилит, а лекарите припомнят основните предизвикателства, свързани с откриването и лечението на болестта.

Надежда в разгадаването и по-успешното лечение на това заболяване дава проучване, по което работят вече година и половина, съвместен екип от Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с  главен изследовател доц. д-р Екатерина Иванова-Тодорова и Клиниката по ревматология към лечебното заведение с главен изследовател доц. д-р Мариана Иванова. Целта е да се разгадаят механизмите на заболяването и влиянието на нова биологична терапия върху неговия ход. „Вече са получени първите резултати, които са обнадеждаващи“, коментира по този повод доц. д-р  Иванова-Тодорова.

Какво представлява болестта на Бехтерев?

Бехтерев е хронично, възпалително заболяване от автоимунен характер. То засяга главно гръбначния стълб и сакроилиачните стави, но може да засегне и всички стави в тялото. Възпалението, което се развива постепенно и се задълбочава, провокира различна по сила хронична физическа болка. При неадекватно лечение или след дългогодишно съществуване на заболяването се стига до състояние на анкилоза (вкостеняване и обездвижване) на засегнатите стави и инвалидизация.

Болестта на Бехтерев започва със схващане в кръста

Болестта на Бехтерев е възпалително заболяване на гръбнака с най-голяма честота по света. Регистрираните пациенти у нас са над 30 000 човека. По този повод Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) стартира информационна седимица за ревматичните заболявания, която ще бъде посветена на болестта на Бехтерев и ще продължи от  2 до 9 май 2020 г. Инициативата ще се проведе изцяло онлайн поради извънредната ситуация в страната. Полезни писмени материали ще бъдат публикувани на уеб сайта на Организацията, както и във Facebook, където ОПРЗБ поддържа група от над 4000 последователи.

Ядрено-магнитният резонанс е по-доброто изследване за ранно откриване на проблема. Прави се на сакроилиачните стави и гръбнака с цел ранно откриване на активно възпаление с остро протичане. Обикновеният рентген може да хване тези промени доста по-късно, което забавя и диагнозата. Нерядко пациентите губят около 10 години ценно време в лутане за изясняване произхода на оплакванията си. болест на Бехтерев симптоми и лечение

Какво може да постигне лечението

„Основната цел при лечението на болестта на Бехтерев (както още е известен АС) е да се постигне подобряване качеството на живот дългосрочно. Възможно е да се постигне контрол на симптомите и възпалението, да се предотвратят прогресиращите структурни увреди, да се запазят, нормализират работоспособността и социализацията на болните“, казва доц. д-р Мариана Иванова, ревматолог. Тя е единственият български специалист, член на ASAS (Международна група от експерти в областта на спондилоартритите), която се занимава с изучаването на аксиалния и периферния спондилоартрит, с крайна цел подобряване на изхода от тези заболявания.

Преди време се смятало, че болестта на Бехтерев се среща основно при мъжете. В наши дни обаче съотношението мъже/жени е почти изравнено. Болестта е силно наследствена – над 90% от риска за нейната поява е генетично определен. Тя е потенциално инвалидизираща с непредсказуем клиничен ход и тежки последици, както за болните, така и за обществото. Проучвания показват, че деформациите и инвалидността се развиват при близо 70% от болните през първото десетилетие от началото на симптомите.

Ето как сами си причиняваме болките в гърба и кръста

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -