Тестват нова биологично лечение при болест на Бехтерев

PRINT

Анкилозиращия спондилит (АС), по-известен като болест на Бехтерев, е коварно заболяване, което води до сковаване, обездвижване на гръбнака и инвалидизиране. По-неприятното е, че се развива и при млади хора в активна възраст. Затова навременното поставяне на диагнозата е от ключово значение, а шансовете за максимален ефект от лечението са по-големи. На 2 май светът отбелязва Световния ден за борба с анкилозиращия спондилит, а лекарите припомнят основните предизвикателства, свързани с откриването и лечението на болестта.

Надежда в разгадаването и по-успешното лечение на това заболяване дава проучване, по което работят вече година и половина, съвместен екип от Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с  главен изследовател доц. д-р Екатерина Иванова-Тодорова и Клиниката по ревматология към лечебното заведение с главен изследовател доц. д-р Мариана Иванова. Целта е да се разгадаят механизмите на заболяването и влиянието на нова биологична терапия върху неговия ход. „Вече са получени първите резултати, които са обнадеждаващи“, коментира по този повод доц. д-р  Иванова-Тодорова.

Какво представлява болестта на Бехтерев?

Бехтерев е хронично, възпалително заболяване от автоимунен характер. То засяга главно гръбначния стълб и сакроилиачните стави, но може да засегне и всички стави в тялото. Възпалението, което се развива постепенно и се задълбочава, провокира различна по сила хронична физическа болка. При неадекватно лечение или след дългогодишно съществуване на заболяването се стига до състояние на анкилоза (вкостеняване и обездвижване) на засегнатите стави и инвалидизация.

Болестта на Бехтерев започва със схващане в кръста

Болестта на Бехтерев е възпалително заболяване на гръбнака с най-голяма честота по света. Регистрираните пациенти у нас са над 30 000 човека. По този повод Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) стартира информационна седимица за ревматичните заболявания, която ще бъде посветена на болестта на Бехтерев и ще продължи от  2 до 9 май 2020 г. Инициативата ще се проведе изцяло онлайн поради извънредната ситуация в страната. Полезни писмени материали ще бъдат публикувани на уеб сайта на Организацията, както и във Facebook, където ОПРЗБ поддържа група от над 4000 последователи.

Ядрено-магнитният резонанс е по-доброто изследване за ранно откриване на проблема. Прави се на сакроилиачните стави и гръбнака с цел ранно откриване на активно възпаление с остро протичане. Обикновеният рентген може да хване тези промени доста по-късно, което забавя и диагнозата. Нерядко пациентите губят около 10 години ценно време в лутане за изясняване произхода на оплакванията си. болест на Бехтерев симптоми и лечение

Какво може да постигне лечението

„Основната цел при лечението на болестта на Бехтерев (както още е известен АС) е да се постигне подобряване качеството на живот дългосрочно. Възможно е да се постигне контрол на симптомите и възпалението, да се предотвратят прогресиращите структурни увреди, да се запазят, нормализират работоспособността и социализацията на болните“, казва доц. д-р Мариана Иванова, ревматолог. Тя е единственият български специалист, член на ASAS (Международна група от експерти в областта на спондилоартритите), която се занимава с изучаването на аксиалния и периферния спондилоартрит, с крайна цел подобряване на изхода от тези заболявания.

Преди време се смятало, че болестта на Бехтерев се среща основно при мъжете. В наши дни обаче съотношението мъже/жени е почти изравнено. Болестта е силно наследствена – над 90% от риска за нейната поява е генетично определен. Тя е потенциално инвалидизираща с непредсказуем клиничен ход и тежки последици, както за болните, така и за обществото. Проучвания показват, че деформациите и инвалидността се развиват при близо 70% от болните през първото десетилетие от началото на симптомите.

Ето как сами си причиняваме болките в гърба и кръста

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Тестват нова биологично лечение при болест на Бехтерев беше последно модифицирана от: май 4th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *