четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТест определя кой е бащата в третия месец на бременността

Тест определя кой е бащата в третия месец на бременността

Учени от американската компания Ravgen Inc. създадоха тест, който може да установи с голяма точност бащинството още от първия триместър на бременността. Методиката е създадена въз основа на ново водещо научно достижение – оригинална технология, която открива  молекулата на ДНК на ембриона в майчината кръв. Включва изолирането й в достатъчни за лабораторен анализ количества.

Методът е тестван на 30 бременни жени. При всички тях той доказал с пълна точност кой е бащата. Анализите, направени в 10-тата седмица на бременността, после били потвърдени от анализ на ДНК на новороденото бебе, получен от натривка на лигавица. Създателите на теста са убедени, че изобретението им ще облекчи съществено живота на жените, които не са сигурни кой е бащата на детето. Някои не биха искали да родят бебе от точно определен човек, а неизвестността прави бременността много напрегната, подчертава Равиндер Далан, един от  основателите на компанията, която прави теста. Понякога методът може да помогне да се избегне аборт – например ако жената е била изнасилена, а тя разбере, че носи детето на любимия човек.

Към момента цената на теста е доста висока в САЩ – 1500 долара. Учените обаче смятат, че ако се стигне до масово производство, цената му доста ще падне.

 

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -