Реклама
Начало Любопитно Температура се вдига и от силни емоции

Температура се вдига и от силни емоции

0
грип настинка простуда
Реклама

Когато вдигаме температура, обикновено смятаме, че причината е вирус или друга инфекция. В някои случаи обаче причината може да е чисто психическа, пише сайтът Psych Central. Просто при някои хора емоционалните събития се отразяват и на физическо ниво.

Става дума за психогенна треска – психосоматично разстройство, причинено от вълнуващо събитие или хроничен стрес, казва д-р Такакадзу Ока от Университета Кюшу, който е специалист по психосоматична медицина. По думите на д-р Ока до момента не са правени епидемиологични изследвания на тази тема, така че е трудно да се разбере колко хора страдат от психогенна треска.

Неговите пациенти съобщават не само за повишена температура, но и характерни симптоми, които я съпътстват. Имат и признаци на стрес и психически заболявания.

Реклама

Над 200 възможни причини за неясната температура

В момента има няколко метода за лечение на този вид треска. Те приличат на методите, използвани при лечението на други заболявания, причинени от стрес. Д-р Ока обаче смята, че скоро ще има пробив в борбата срещу това заболяване. Освен това той предлага да се замени терминът „психогенна треска“ с „функционална хипертермия.“ Думата „функционална“ ще спести на пациентите унижението от лошото отношение по принцип към хората с психични заболявания и ще позволи на лекарите да разберат спецификата на заболяването.

Източник: Psych Central

Реклама

Exit mobile version