Щамът „Мичиган“ измести свинския грип за първи път от 8 г. насам

PRINT
д-р Ангел Кунчев

За първи път от 7-8 г. насам свинският грип не е включен в щамовете, от които противогрипната ваксина пази. Дойде време той да бъде заменен с друг щам H1N1 – Мичиган, открит през 2015 г., съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор към Министерство на здравеопазването. Свинският грип беше наистина опасен в началото, когато се появи в Европа, защото малко хора имаха имунитет срещу него. Характерното за него беше, че разболяваше тежко хора в активна възраст на 30-40 г. Някои стигаха до белодробна недостатъчност и фатален изход.

Вижте още: Защо грипът е много по-опасен от настинката

Есенните вируси може да засегнат тежко сърцето

Как се лекува грип

Новият щам Мичиган е изолиран няколко пъти в България, но се смята, че все още малко хора имат защита срещу него. Това му дава потенциал да предизвика епидемия, поясни д-р Кунчев. Все пак засега данните от Южното полукълбо сочат, че доминира щамът Хонгконг, който също е от група А (H3N2) – около 70% от изолираните проби в Австралия са на този щам. Отсега е трудно да се прогнозира как ще се развият нещата в Северното полукълбо през идващата зима. Все още в Европа няма изолиран нито един грипен вирус от болен.

Възможно е да тръгнат по-активно и щамове от група В

„Навремето почти не ги слагахме в сметката, но сега има години, в които 30-40% от пробите се падат на група В. Те са две големи линии – Ямагата и Виктория. В четиривалентната ваксина тази година са включени и двата, за да има максимална защита“, допълни експертът.

Традиционно обаче в България покритието на ваксините за грип е доста ниско – едва 2-3% от хората се имунизират. Не го правят по две причини, казва епидемиологът. Първо – изисква се активно действие. Човек трябва да отиде до аптеката, да купи ваксината и да намери лекар, който да я постави. Второ – има нереалистични очаквания тя да пази едва ли не цял сезон от всички вируси. Хората се имунизират през октомври, но до реалната грипна вълна през януари-февруари се разболяват един-два пъти от респираторни вируси. Това ги кара да мислят, че ваксината не работи ефективно.

„Обикновено са склонни да търсят вина във ваксината. Тя пази само от тези 3-4 щама, за които е направена. Това я прави не по-малко ценна, защото рисковете са коренно различни. Грипът засяга целия организъм и усложнява общото състояние. Крие сериозни рискове за здравето и понякога за живота“, пояснява д-р Кунчев.

Епидемиите обикновено тръгват от вирусите тип А

Обикновено причинителите на грипни епидемии са тези от група А. Имат потенциала да разболеят много хора. Вирусите от група В циркулират паралелно, но рядко разболяват така масово.

Различните грипни щамове имат някои особености. Щамът Хонкконг протича като класически грип – за него рисковите групи са хората над 65 г. и децата от 5 до 9 г. Може да се очаква, че Мичиган като наследник на свинския грип ще засегне млади хора в активна възраст. Склонен е да прави усложнения като пневмонии. Такива състояние трудно се лекуват, защото при грипа трябва да се прилагат антивирусни средства, които не са много.

Миналата година (2016/17) грипната епидемия не беше от леките, припомня експертът. Особеното бе, че започна малко по-рано и остана прикрита поради празниците през декември. Въпреки това по преценка на здравните власти у нас годишно умират около 2000 души от грип и неговите усложнения.

Могат ли ваксините да ни разболеят

Някои хора се притесняват, че ваксините може да съдържат частици от вируси и някакви съединения, които сами по себе си са риск за здравето. Това категорично не е така, заявява експертът. Теоретично е възможно да се появи свръхчувствителност към някоя от съставките на тези препарати, но това се среща изключително рядко. През последните години ваксините, не само тези срещу грип, но и всички останали, са едни от най-строго проверяваните препарати.

„Логично е да е така, защото ваксините се прилагат на здрави хора, в повечето случаи на деца. Контролът е най-строг, упражнява се не само от български институции, но и от тези в другите европейски страни, както и от органи на ЕС. Само в България годишно се правят над 2 000 000 имунизации и реимунизации. Пак годишно се съобщават 20-30 странични реакции, в огромната си част леки – зачервявания, лека болка, температура“, разказва д-р Кунчев.

Съобщаването на страничните ефекти от ваксини, както и от всички лекарства, е изключително достъпно за всички. Може да стане чрез личния лекар, чрез онлайн формуляр към агенцията по лекарствата, или дори към МЗ. Няма никакви ограничения, кой и как ще подаде информацията, стига да съдържа пълни данни за имунизираното лице и настъпилите странични ефекти, така че да може да се извърши проверка.

Понякога се създава впечатление, че има масови настроения срещу ваксините, защото хората, които застъпват това мнение, са по-кресливи и по-активни, особено в интернет, по думите на д-р Кунчев. Всъщност това са около 5-6% от хората.

Създава се впечатление, че хората се страхуват от ваксините и ги избягват. Но последният взрив от морбили в България, който беше в Пловдивско, не можа да се разрасне именно заради доброто ваксинално покритие. „От морбили – една от най-заразните инфекциозни болести,  се разболяха около 160 деца. Заразата обаче не можа да намери повече неваксинирани, сред които да се разпространи“, обобщава д-р Кунчев.

„Някои хора винаги намират някакъв предлог за страховете си. Едната ваксина е лоша, защото е жива, другата пък имунизира наведнъж за 5-6 болести и можела да претовари имунната система. Третата пък съдържала някакъв консервант. Нека когато се говори за такива съмнения, да се привеждат аргументи и доказателства, които са добити по научни критерии в различни проучвания“, продължава той.

Ваксините минават сложни и дълги проверки за ефективност и безопасност

Ваксините са лекарства и минават през  няколко сложни етапа за проверка на качеството. Проверките са не само за всеки вид ваксина, но и за всяка партида, която слиза от поточната линия. Това е и една от причините преди няколко години да се стигне до недостиг на препарати не само в България, но и на световния пазар – заради изключително строгия контрол и повишеното търсене в световен мащаб.

Освен изпитвания в лаборатория, преди да се пусне на пазара всяка ваксина се проверява за своята ефективност и безопасност и в клинични изпитвания с големи групи хора. Това е последният и най-дълъг етап от одобряването на една ваксина. Отчита се всяка една реакция, дори най-малката. Всяка ваксина минава през един път до внедряване и пускане който отнема около 10 г.

Ина Димитрова

[Общо: 3    Средно: 4.7/5]
Щамът „Мичиган“ измести свинския грип за първи път от 8 г. насам беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *