четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСветовна оценка за неврохирурга от "Пирогов" проф. Венелин Герганов

Световна оценка за неврохирурга от „Пирогов“ проф. Венелин Герганов

Пироговският неврохирург проф. Венелин Герганов (на снимката вляво) получи най-високата оценка за свой научен труд. Водещото неврохирургично списание в света- ,,Neurosurgery”, официален орган на американския Congress of Neurological Surgeons, определи научния труд на проф. М. Самии и проф. В. Герганов “Surgery of cerebellopontine lesions“ като една от най-важните книги в областта на неврохирургията.

Всяка една област в науката и медицината има своите основни или “класически” ръководства, т.нар. “Библии”. В неврохирургията това са няколко, като “Youmans Neurological Surgery“, „Microneurosurgery“ на Yasargil, „Handbook of Neurosurgery“ на Greenberg и „Microanatomy“ на Rhoton. Книги, които са препоръчителни или дори задължителни за всеки неврохирург. Сред тези заглавия вече се нарежда и трудът на неврохирурга проф. Герганов “Surgery of cerebellopontine lesions“.

В книгата са представени последните новости в областта

Книгата “Хирургия на лезиите на понтоцеребеларния ъгъл” разглежда оперативното лечение на заболяванията в една от най-комплексните зони на мозъка – понтоцеребеларния ъгъл. Тя обобщава и анализира уникалния опит на легендарния неврохирург и един от създателите на модерната мозъчна хирургия проф. Маджид Самии, който е учител на проф. Герганов. В нея са представени детайлно водещите съвременни принципи на лечение, както и последните новости в областта. Според данни на издателя Springer Verlag – ръководството е една от най-продаваните книги в областта с над 27 000 продажби. За справка – в света към момента практикуват около 45 000 неврохирурзи.

В Англия мотаят жена за мозъчна операция, спасяват я в „Пирогов“

В скорошна рецензия на новото издание на “Rhoton’s atlas of head, neck and brain“ на А. Rhoton в списанието ,,Neurosurgery” се посочва: „Тази книга е незаменимо учебно и професионално ръководство за всички неврохирурзи и задължителна книга в библиотеката им, нaрeд с книги като Youmans Neurological Surgery, Microneurosurgery I-IV на Gazi Yasargil, Operative atlas of meningiomas на Osamma Al-Mefty, Handbook of Neurosurgery на Mark Greenberg и Surgery of cerebellopontine angle lesions на Madjid Samiii and Venelin Gerganov“.

„Едно признание, което съответства и на оценката на книгата ми в неврохирургичната общност. Признавам, че това ме изпълва с гордост.” , определи случилото се проф. Венелин Герганов. Проф. Венелин Герганов е роден на 19.06.1970 г. в София. Завършва медицина в Медицински Университет – София, а след това специализира неврохирургия в Клиниката по Неврохирургия към МУ, София и в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия.

Провежда субспециализации в областта на хирургията на черепната основа, невроендоскопия, минимално-инвазивна и образно-ръководена неврохирургия (невронавигация), както и по гръбначна/спинална хирургия във Vienna, Австрия, в Германия и в САЩ.

Проф. Герганов е един от най-близките ученици и сътрудници на корифея на световната неврохирургия Проф. Маджид Самии. Учи питуитарна хирургия при проф. Р. Фалбуш, съдова хирургия при проф. Х. Берталанфи, ендоскопска трансназална хирургия при проф. В. Драф и спинална хирургия (Проф. Хармс и AO Spine). В момента е старши лекар (Leitender Oberarzt) в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия (директор проф. М. Самии) и неврохурург към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ (началник клиника проф. д-р Николай Габровски). Доцент по неврохирургия в Медицински Университет Хановер. Професор е по неврохирургия в Университетската Спешна болница „Пирогов“, София.

Светило в лицево-челюстната хирургия вече е в екипа на „Пирогов“

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -