Сусамът съдържа вещество, което пази невроните при паркинсон

PRINT
сусам полезен

Пълнозърнестият сусам съдържа мощен антиоксидант, който може да окаже помощ при болест на Паркинсон. Става дума за сезаминол – биологично активно съединение, което се съдържа в обвивката на сусамовите семенца. Затова си заслужава пациентите с това заболяване да използват в храната си от тях, колкото се може по-често. 

При болестта на Паркинсон невроните в една от частите на мозъка – substantia nigra, се разрушават поради оксидативен стрес под влияние на токсични реактивни кислородни молекули (ROS). Учени от университета в град Осака (Япония), чиято статия е публикувана в списание Heylion, провели поредица от експерименти. Целта била да се установи дали сезаминол може да се използва като средство за защита на невроните от ROS.

Сироп за кашлица се оказа лекарство при паркинсон

Лабораторните експерименти потвърдили, че сезаминолът предпазва нервните клетки от увреждане, като намалява образуването на ROS в тях самите и като цяло води до други положителни промени. Учените провели експеримент и върху мишки с нарушения, подобни на тези, които се наблюдават при хора с болестта на Паркинсон. Подобно на хората, при болните животни се наблюдава намаляване на производството на невротрансмитера допамин, което води до нарушена двигателна функция.

Какво е допамин и кога се налага изследването му

След като мишките получавали сезаминол редовно всеки ден в продължение на 36 дни, нивата на допамин се увеличили и двигателната им функция се подобрила значително.

Експертите оценяват получените експериментални резултати като много обещаващи. Затова планират да преминат възможно най-бързо към клинични изпитвания на сезаминол като лечение на болестта на Паркинсон при хора.

Източник: cell.com

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Сусамът съдържа вещество, което пази невроните при паркинсон беше последно модифицирана от: март 5th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *