Студентка роди вкъщи, бебето било мъртво от часове

PRINT
бебе бременност раждане

24-годишна студентка от Бургас роди мъртво бебе вкъщи, съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция. Сияна Ралева е жива и здрава, но е в изпаднала в тежък емоционален шок и се намира под постоянно лекарско наблюдение. Тя учи пиано в музикалната академия. Това е първо раждане за младата жена. Засега е установено, че то започнало около 2 часа през нощта.

Часове по-късно, в 7,59 часа тя и съпругът й се обадили на тел. 112. Сияна била приета в болница, но там лекарите само установили, че бебето е мъртво. Било момиченце и починало 3 часа преди раждането. Засега жената не дава обяснения, защо не е потърсила лекарска помощ. Точната причина за смъртта на бебето ще се разбере утре, насрочена е аутопсия. В България раждането у дома е забранено и инкриминализирано в Наказателния кодекс.

Младата жена имала нормална бременност и редовно посещавала женските консултации. Имало известно объркване около датата на термина й – първо бил определен за 17 октомври, но после лекарите я предупредили че  може да роди по-късно, тъй като имала нередовен менструален цикъли. Определена била нова дата – 17 ноември. Според източници от АГ отделението на бургаската болница Сияна споделяла вкъщи, че ще чака да получи редовни контракции и тогава ще постъпи в болница. По време на раждането тя е била сама със съпруга си вкъщи. Нейните родители разбрали за случилото се едва сутринта, когато вече било късно.

По непотвърдени слухове студентката може да е изповядвала религия, която не допуска лекарска намеса при раждане. По време на бременността младото семейство на няколко се отказвали с декларации от имунизации и държали бебето да се храни само с кърма, без да му се вливат други течности. Шефът на здравната инспекция в Бургас Георги Паздеров заяви, че майките, които остават да раждат вкъщи, рискуват два живота – своя и на бебето. Сравни подобно решение с игра на рулетка и допълни, че е нелепо да загубиш дете по такъв начин в 21 век.

Здравният министър Десислава Атанасова също коментира, че у нас има закони и е редно раждането да става само в болница. Свободният избор на жените в тази ситуация следвало да се свежда само до лекаря и болницата, където да се роди. Атанасова се застъпи за повече профилактика и прегледи при специалист, за да се оцени дали една бременност не е рискова иили дали плодът няма някакви аномалии. Ако се узакони раждането у дома, това ще струва твърде скъпо заради осигуряването на цял медицински екип. Сега държавата плаща за всяко раждане, независимо дали майката е здравноосигурена или не.

СНИМКА: SXC

[Общо: 2    Средно: 1.5/5]
Студентка роди вкъщи, бебето било мъртво от часове беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *