четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтудът ни сбръчква, можем да се предпазим

Студът ни сбръчква, можем да се предпазим

Промяната в грижите за кожата трябва да започнат още след като температурите навън паднат под 8 градуса. Тогава много жени започват да я усещат суха и опъната. На места се образуват неприятни люспици и се появяват фини бръчици. Студът навън и сухият въздух в помещенията заради парното са още по-голямо предизвикателство за кожата, отколкото жартките слънчеви лъчи през лятото, твърдят германски дерматолози.

Как да се грижим за кожата през зимата

Кожата притежава собствена бариера срещу вредните влияние отвън – това е фин хидро-липиден слой, който обикновено я покрива и предпазва от изсушаване. Мастните жлези произвеждат секрет, който заедно с потта създава тази защитна „мантия“. При ниски температури обаче той се втвърдява и не може да се разпредели добре върху кожата.

Сухият въздух в стаите нарушава и водния баланс на кожата. Навън също няма достатъчно влага, когато живакът е около или под нулата. Липсващите липиди на повърхността причиняват миниатюрни „пукнатини“. През тях могат да проникнат вредни вещества, които предизвикват алергии или възпаления. Кожата става по-уязвима за механични въздействия.

Студовата уртикария може да е вродена или придобита

Сухата кожа е също една от причините да мръзнем

Причината е, че така регулацията на телесната температура не може да функционира както трябва, пояснява д-р Татяна Павичич от Клиниката по дерматология и алергология към университета в Мюнхен. Ето защо освен допълнителните грижи отвън, трябва да пием много течности (най-добре вода, чай и натурални сокове) през зимата, дори жаждата да не ни мъчи така, както когато времето е топло.

Рязката смяна на температурите – от топлата стая към минусовите градуси навън, изтощават способностите за адаптация на фината ни външна обвивка. За кратко време тя трябва да се адаптира към разлики от по 20-30°. Това е много по-тежко, отколкото през лятото, пояснява дерматоложката. Кожата не можела да превключи изведнъж от „много топло“ на „много студенно“ и реагирала с неприятни усещания – опъва се, а човек усеща лек сърбеж.

Защо получавам петна по кожата, въпреки че се мажа с крем?

Тя не правела принципна разлика между влиянието на силните слънчеви лъчи и ледения студ. Това са две крайности, които все й вредят, добавя д-р Павичич. Не е ли защитена, реагира с леко възпаление. През лятото това е слънчевото изгаряне, а през зимата – локалното измръзване. Основната цел на грижите през есенно-зимния сезон е да се възстанови защитната функция на кожата.

Леките кремове за лице от лятото трябва да се сменят с други, които съдържат повече масла и подхранващи в дълбочина субстанции. Допълнителните мазнини в крема служат и за изолация срещу студа.

Гелове с неутрална киселинност за почистване

Промяната започва още от почистването на лицето. В студените дни забравете за сапуна, съветват дерматолозите. За измиване на лицето се препоръчват емулсии с киселинност като тази на кожата (pH 5-5,5). Ако кожата е по-мазна, лъщящите участъци се почистват със съдържащ алкохол лосион. Дали препаратът е подходящ се разбира, ако след употребата му не чувствате сухота и опъване. Дори за тялото е добре да подберете душгел с добавка на подхранващи масла. Не мийте кожата прекалено често, например както през лятото плискаме лицето по няколко пъти на ден, съветват специалистите. За нормалната към суха кожа са подходящи лосиони със съдържание на пантенол и алантоин, които са успокояващи съставки.

Зехтин и вана с морска сол за свежа кожа в студа

Погрижете се за устните и ръцете

От допълнителни грижи се нуждаят устните и ръцете. Устните – защото почти нямат мастни жлези и лесно изсъхват от студа и вятъра. Ръцете – защото ги мием често. След всеки контакт със сапуна е добре са ги мажем с крем. За устните пък има специални защитни балсами. Ако са много изпръхнали, можем да ги намажем и с малко от крема за около очите. При спорт на открито през зимата да се ползва едновременно крем за защита от ултравиолетовите лъчи, а след това – мазен крем срещу студа (т.нар. „колд крем“). Първо се нанася UV протекторът, а после и този срещу измръзване. Важно е след това мазният крем да се свали с мек измиващ лосион след прибиране на закрито. Иначе може да запуши порите и да предизвика черни точки.

Крем с урея овлажнява през зимата

За кожата е множо важно също така да получава и достатъчно овлажняващи съставки, които да компенсират сухата порция въздух. Подходящи са кремове с урея – вещество, което хората с невродермит познават много добре, защото е основно в кремовете, които те ползват. Уреята е естествен овлажняващ фактор, който се съдържа в кожата. Съхранява водата в горните слоеве на дермата. Затова кремовете с урея са особено подходящи за студените месеци. Ако жената има чувствителна кожа, по-добре е да избира козметика без или със съвсем малко оцветители, консерванти и парфюми. Точно през зимата реакциите на свръхчувствителност не са рядкост, казват дерматолози. Рискът от алергии нараства.

Бебешката козметика е добра, но не и за зряла кожа

Бебешката козметика е тествана за алергии, затова жените с чувствителна кожа я харесват. Тя не вреди, но не е достатъчна за зрялата кожа, тъй като не съдържа достатъчно подхранващи съставки. Освен урея, добре е зимните кремове за лице да съдържат масла от нахткерцен, ший и жожоба. „Най-важното е всяка жена да познава добре кожата си и реакциите към различните съставки. Иначе е по-добре да се обърне към дерматолог, който ще я посъветва“, разяснява д-р Павичич.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -