Студът действа на тялото като спорт

PRINT

Неприятно е, че през зимата мръзнем, но това си има и добра страна. Студът всъщност ни помага да отслабнем, съобщава в. „Дейли мейл“. Въздействието му върху организма може да се сравни с повишена физическа активност – активират се хормони, които стимулират производството на кафява мазнина, която изгаря бялата.

Бялата мазнина – това са тлъстинките, от които искаме да се отървем. Кафявата мазнина в тялото е полезна, но за съжаление с годините нейните запаси намаляват. Бялата трупа запаси от енергия, а кафявата я изгаря, като извлича тази енергия. Например 50 г кафява мазнина изгарят 300 калории дневно, равни на 50 г бяла мазнина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Студът помага да отслабнем по-бързо
Кое е по-вредно – захарта или мазнините? Близнаци провериха сами
Характерът на жената зависи от талията
Пет наистина добри диети

Учените провели експеримент. Доброволци прекарали известно време при 15 градуса. След известно време им станало студено и те започнали да мръзнат. Студът стимулирал производството на хормоните иризин и FGF21, които се отделят от мускулите и кафявата мазнина, разказват от университета в Сидни.

Тези хормони ускорявали процеса по изгаряне на мазнините. Същият процес протичал и в лабораторни условия – клетките на телесната мазнина започвали да отделят топлина. Само 10-15 минути на студено, които понижават температурата на тялото и карат човека да трепери, водят до увеличаване на концентрацията на иризин, сравнима с едночасови умерени тренировки. А в лабораторни условия иризин и FGF21 превръщали бялата мазнина в кафява само за шест дни.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Студът действа на тялото като спорт беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *