Стремежът към висши цели ни прави по-здрави

PRINT
напитки кафе горещо

Работата в името на висши цели и самореализацията ни правят щастливи, също както и минутите удоволствие. Имунните клетки на организма обаче реагират по различен начин на тези две форми на щастието, твърдят учени, публикували изследването си в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Можем да бъдем щастливи благодарение на обикновените удоволствия, но тези „празни калории“ не ни помагат да станем по-просветени или да развием нашите способности и да подобрим физическото си състояние. На клетъчно ниво нашият организъм реагира по-добре на щастието, основаващо се на чувството на общност и целите в живота“, заяви водещият автор на проучването Барбара Фредриксон от Университета на Северна Калифорния в Чапъл-Хил. Учените различават две форми на щастие: хедонизъм – получаване на кратковременни положителни емоции, и евдемонизъм – стремеж към благородни цели, надхвърлящи рамките на удовлетворението на собствените желания, и придобиването на смисъл на живота.

Фредриксон и нейните колеги са взели кръвни проби от 80 здрави доброволци, чието щастие се основава на ценностите на хедонизма и евдемонизма. Учените са открили, че при евдемонистите се е променяла работата на гените в имунните клетки, свързани с производството на антитела, и са се потискали гените, свързани с възпалителните процеси. При хедонистите се наблюдавало точно обратното. Работата на гените, отговарящи за възпаленията, се активизира, докато на другите спада. Подобна реакцията на имунната система изследователите са наблюдавали в свои предишни проучвания, посветени на реакцията на организма на стрес.

Те заключават, че начинът на живот, който има за цел получаването само и единствено на удоволствие, можа де има негативни последици за здравето. Постоянната активизация на съответните гени може да доведе до хронични възпаления, а те на свой ред могат да станат причина за сърдечно-съдови и други заболявания. Освен това при хедонистите се наблюдава отслабена защита от инфекции.

Източник: www.cardiobg.com

СНИМКА: АРХИВ

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Стремежът към висши цели ни прави по-здрави беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *