Реклама
Начало Любопитно Странна болест се оказа… забравеният от столетие скорбут

Странна болест се оказа… забравеният от столетие скорбут

0
Реклама

Странна болест, която отведе 32-годишен американец в болница се оказа забравения в съвременния свят скорбут – липса на витамин С. Мъжът от Бостън първо получил симптоми в очите – те били зачервени и с корички по клепачите, а зрението – силно намаляло, пише немското сп. „Шпигел“. Усещал сухота, но нямал болки.

Мъжът се лекувал сам с капки за очи, след което симптомите изчезнали. Две седмици по-късно обаче се появили отново, този път и в двете очи. Зачервяването и сухотата се увеличили, очите започнали да сълзят и сутрин били слепнали. В един момент мъжът можел да вижда само размазано с дясното око. С лявото пък едва различавал дали е светло или тъмно. Отново опитал с капките, постигнал известно подобрение. Накрая обаче постъпил в болницата „Масачузетс дженерал хоспитал“. Случаят е описан в специализираното издание The New England Journal of Medicine.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Райската ябълка помага при анемия и болен стомах
Хапчетата за киселини „крадат“ от витамин В в организма
Проблеми със стомаха или малокръвие – езикът говори

Пациентът разказал на лекарите още, че от седмица има болки в десния хълбок, които се излъчват към коляното, появили се акне и обриви на подбедрицата. Мъжът живеел в лоши битови условия, бил самотен и безработен. Пушел и пиел понякога, като цяло изглеждал по-стар отколкото е в действителност. Бил много слаб – тежал 63 кг при ръст от 1,81 м.

Реклама

Прегледът извадил наяве още проблеми – роговицата била увредена на много места. В устата имало точковидни кръвоизливчета, а по краката – възелчета и зачервявания. Пациентът показал още липса на съчувствие и много слаба емоционалност. Лекарите се затруднявали да поставят диагноза. Изследванията отхвърлили съмненията за автоимунни заболявания, нямал нито сифилис, нито ХИВ. Отхвърлили и версията за различни инфекциозни заболявания.

Липсвали повече витамини

С изключение на очните проблеми картината на заболяването (изпосталяла фигура, психически нестабилен, възелчета и зачервявания по тялото) пасвала на едно отдавна забравено заболяване – скорбут. То се причинява от остър недостиг на витамин С. Възелчетата сочат още недостиг на витамин А, който може да предизвика сухотата в очите и уврежданията на ретината. Скорбутът е болест, която отдавна е изчезнала в развитите страни, но все още може да се срещне сред наркозависимите. Пациентът признал, че се е дрогирал.

Лекарите взели биопсия, която категорично показала, че пациентът страда от липса на двата важни витамина. Лабораторните проби разкрили освен това и недостиг на витамин D. Лечението включвало освен антибиотици за третиране на бактериалните инфекции, също и препарати с витамини. Терапия подобрила съществено състоянието на мъжа – болките в хълбоците изчезнали, той възвърнал нормалната си емоционалност. Само зрението му не могло да се възстанови напълно.

Реклама

Exit mobile version