вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтраничните ефекти от COVID-ваксините са по-чести след втората доза

Страничните ефекти от COVID-ваксините са по-чести след втората доза

Имунизацията срещу новия коронавирус у нас ще се прави с двете регистрирани в ЕС ваксини – на Пфайзер/Бионтех и на Модерна. Все още информацията е оскъдна, затова нека видим кои са приликите, и кои – разликите между двете ваксини, обяснени от германски експерти. 

Как са направени двете ваксини 

И при двата препарата става дума за ваксини от типа mRNA. Буквата „m“ означава messenger, а „RNA“ – рибонуклеинова киселина. Няма друга ваксина, която да е регистрирана за употреба при хора от този тип. Препаратите с mRNA съдържат информация за съставните части на парченце от вируса. Този протеин служи да “запознае” имунната система с вируса и така да провокира реакция, която да доведе до изработване на имунитет. Трябва да се отбележи, че mRNA в никакъв случай не прониква в човешкото ДНК.  

Ефективни ли са двете ваксини?

Към момента и двете ваксини показват висока степен на ефективност. През ноември от компанията Модерна заявиха, че техният препарат има ефективност от 94,1%, измерена на 14-ия ден след поставянето на втората доза. Ваксината на Пфайзер показа почти идентична ефективност от 95% на 7-ия ден след втората доза. Данните са от проведените до момента проучвания в три фази. 

Дали тази ефективност ще се постигне и при масово прилагане на ваксините при населението, ще стане ясно след няколко месеца. Засега не е съвсем ясно, колко дълго точно пазят те от инфекция. Отворен е и въпросът, дали имунизираният може да пренесе на други хора вируса, ако се срещне с него в реална среда и не се разболее (защото самият той е ваксиниран).  Експертите са оптимисти, че имунизацията с един от двата препарата пазят и от новата разновидност на SarsCov-2 – B.1.1.7, която бе открита във Великобритания и за която се твърди, че се предава по-лесно.  

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Колко дози са необходими?

Тук мненията на всички експерти съвпадат – и двете ваксини действат най-добре след две поставяния. При Бионтех/Пфайзер пациентът получава дозите през три седмици, а при Модерна – през 4 седмици. 

Препаратът на Бионтех/Пфайзер се разрежда с разтвор на натриев хлорид преди инжектиране. От един флакон се извличат 6 дози, това значи, че 6-има души могат да бъдат ваксинирани. Всяка доза съдържа 30 микрограма препарат. Ваксината на Модерна е 100 микрограма. И двете инжекции се поставят в горната част на рамото. Така препаратът може да остане няколко часа в мускула, като така дава възможност на тялото да го разпознае и да реагира, обяснява вирусологът д-р Андреас Подбилски от Рощок, Германия.

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

Какви нежелани ефекти са докладвани?

В третата фаза на проучването на Бионтех/Пфайзер са включени 44 000 души, а при Модерна – 30 000 души. И за двата препарата доброволците съобщават в определени случаи за лека болка на мястото на инжекцията, умора, болки в мускулите и главоболие. При някои температурата се покачва, втриса ги. Оплакванията са били леки до средни като тежест и отминават за няколко дни. При двата препарата тези странични ефекти са наблюдавани с по-голяма честота след втората доза. Регистрираните странични ефекти са повече като абсолютен брой в сравнение с противогрипната ваксина. 

Кой не трябва да се ваксинира?

Ваксината на Бионтех/Пфайзер е предвидена за лица над 16 г. Тази на Модерна се препоръчва над 18 г., въпреки че наскоро компанията започна да я тества и при тийнейджъри от 12 до 17 г. Не се очаква обаче в скоро време да бъде издадена препоръка за прилагане при непълнолетни. 

Експертите са единодушни по въпроса, кой не бива да бъде имунизиран. Това са хората с известна алергия към някоя от съставките, или пък с тежка алергична реакция към първата доза. 

У нас се чуват изказвания от страна на лекари, че двете ваксини не се препоръчват и при хора с автоимунни заболявания. Няма обаче такива генерални препоръки, по-скоро всеки трябва да се консултира индивидуално със своя лекар и да се прецени конкретно ситуацията. Рискът от самото заболяване може да е много по-голям! Редица европейски специалисти са на мнение, че ваксините са необходими и при пациенти с автоимунни заболявания, които нерядко са по-уязвими за вирусни инфекции. 

Как се съхраняват ваксините за COVID-19?

Ваксината от Бионтех/Пфайзер трябва да се съхранява при минус 70 градуса. Препаратът може да се транспортира до 15 дни в специално разработени транспортни кутии. Ваксината на Модерна може да се съхранява при около минус 20 градуса по Целзий.

Има и разлики след размразяване: Ваксината Бионтех/Пфайзер може да се съхранява в хладилник, но трябва да се използва в рамките на пет дни. Ваксината на Модерна е стабилна за 30 дни при температура на хладилника и 12 часа при стайна температура.

И двете ваксини трябва да се използват в рамките на шест часа след първата употреба. Един флакон е достатъчен за 5-6 дози при Бионтех/Пфайзер и 10 при тази на Moderna.

ЕС е поръчал за 2021 г. 300 млн. дози от Пфайзер/Бионтех. Преговаря се за допълнителни количества. Всяка страна членка прави отделно своите заявки в рамките на тази обща квота. Модерна е заявила, че през 2021 г. ще произведе 600 млн. дози, от които ЕС ще получи 160 млн. Очаква се регистрирането на ваксината на Астра-Зенека, която е по-изгодна като цена, а и може да се съхранява до 6 месеца в обикновен хладилник. 

Къде да търсим достоверна информация

В интернет има много информация за тези ваксини, но не всяка е достоверна. Бъдете критични към всичко, което четете в социалните мрежи, тъй като интерпретацията на медицинска информация от неспециалисти може да доведе до сериозни недоразумения!

За да достигне по-бързо информацията до населението, Министерство на здравеопазването създаде специализиран раздел за ваксините срещу коронавирусната инфекция в Единния информационен портал за борба с COVID-19. Модулът предоставя на достъпен език проверени данни от достоверни национални и международни източници, в това число всички важни новини, актуални научни публикации, отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините, както и полезни видеоматериали и статистика. Разработено е и приложение за мобилни телефони. В ход е неговото одобрение от двете най-големи платформи в света.

Тук може да намерите информация на български език за COVID-ваксините за това, какво се случва в целия ЕС: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_bg

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -