Страничните ефекти от COVID-ваксините са по-чести след втората доза

PRINT
ваксина за КОВИД-19 коронавирус

Имунизацията срещу новия коронавирус у нас ще се прави с двете регистрирани в ЕС ваксини – на Пфайзер/Бионтех и на Модерна. Все още информацията е оскъдна, затова нека видим кои са приликите, и кои – разликите между двете ваксини, обяснени от германски експерти. 

Как са направени двете ваксини 

И при двата препарата става дума за ваксини от типа mRNA. Буквата „m“ означава messenger, а „RNA“ – рибонуклеинова киселина. Няма друга ваксина, която да е регистрирана за употреба при хора от този тип. Препаратите с mRNA съдържат информация за съставните части на парченце от вируса. Този протеин служи да “запознае” имунната система с вируса и така да провокира реакция, която да доведе до изработване на имунитет. Трябва да се отбележи, че mRNA в никакъв случай не прониква в човешкото ДНК.  

Ефективни ли са двете ваксини?

Към момента и двете ваксини показват висока степен на ефективност. През ноември от компанията Модерна заявиха, че техният препарат има ефективност от 94,1%, измерена на 14-ия ден след поставянето на втората доза. Ваксината на Пфайзер показа почти идентична ефективност от 95% на 7-ия ден след втората доза. Данните са от проведените до момента проучвания в три фази. 

Дали тази ефективност ще се постигне и при масово прилагане на ваксините при населението, ще стане ясно след няколко месеца. Засега не е съвсем ясно, колко дълго точно пазят те от инфекция. Отворен е и въпросът, дали имунизираният може да пренесе на други хора вируса, ако се срещне с него в реална среда и не се разболее (защото самият той е ваксиниран).  Експертите са оптимисти, че имунизацията с един от двата препарата пазят и от новата разновидност на SarsCov-2 – B.1.1.7, която бе открита във Великобритания и за която се твърди, че се предава по-лесно.  

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Колко дози са необходими?

Тук мненията на всички експерти съвпадат – и двете ваксини действат най-добре след две поставяния. При Бионтех/Пфайзер пациентът получава дозите през три седмици, а при Модерна – през 4 седмици. 

Препаратът на Бионтех/Пфайзер се разрежда с разтвор на натриев хлорид преди инжектиране. От един флакон се извличат 6 дози, това значи, че 6-има души могат да бъдат ваксинирани. Всяка доза съдържа 30 микрограма препарат. Ваксината на Модерна е 100 микрограма. И двете инжекции се поставят в горната част на рамото. Така препаратът може да остане няколко часа в мускула, като така дава възможност на тялото да го разпознае и да реагира, обяснява вирусологът д-р Андреас Подбилски от Рощок, Германия.

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

Какви нежелани ефекти са докладвани?

В третата фаза на проучването на Бионтех/Пфайзер са включени 44 000 души, а при Модерна – 30 000 души. И за двата препарата доброволците съобщават в определени случаи за лека болка на мястото на инжекцията, умора, болки в мускулите и главоболие. При някои температурата се покачва, втриса ги. Оплакванията са били леки до средни като тежест и отминават за няколко дни. При двата препарата тези странични ефекти са наблюдавани с по-голяма честота след втората доза. Регистрираните странични ефекти са повече като абсолютен брой в сравнение с противогрипната ваксина. 

Кой не трябва да се ваксинира?

Ваксината на Бионтех/Пфайзер е предвидена за лица над 16 г. Тази на Модерна се препоръчва над 18 г., въпреки че наскоро компанията започна да я тества и при тийнейджъри от 12 до 17 г. Не се очаква обаче в скоро време да бъде издадена препоръка за прилагане при непълнолетни. 

Експертите са единодушни по въпроса, кой не бива да бъде имунизиран. Това са хората с известна алергия към някоя от съставките, или пък с тежка алергична реакция към първата доза. 

У нас се чуват изказвания от страна на лекари, че двете ваксини не се препоръчват и при хора с автоимунни заболявания. Няма обаче такива генерални препоръки, по-скоро всеки трябва да се консултира индивидуално със своя лекар и да се прецени конкретно ситуацията. Рискът от самото заболяване може да е много по-голям! Редица европейски специалисти са на мнение, че ваксините са необходими и при пациенти с автоимунни заболявания, които нерядко са по-уязвими за вирусни инфекции. 

Как се съхраняват ваксините за COVID-19?

Ваксината от Бионтех/Пфайзер трябва да се съхранява при минус 70 градуса. Препаратът може да се транспортира до 15 дни в специално разработени транспортни кутии. Ваксината на Модерна може да се съхранява при около минус 20 градуса по Целзий.

Има и разлики след размразяване: Ваксината Бионтех/Пфайзер може да се съхранява в хладилник, но трябва да се използва в рамките на пет дни. Ваксината на Модерна е стабилна за 30 дни при температура на хладилника и 12 часа при стайна температура.

И двете ваксини трябва да се използват в рамките на шест часа след първата употреба. Един флакон е достатъчен за 5-6 дози при Бионтех/Пфайзер и 10 при тази на Moderna.

ЕС е поръчал за 2021 г. 300 млн. дози от Пфайзер/Бионтех. Преговаря се за допълнителни количества. Всяка страна членка прави отделно своите заявки в рамките на тази обща квота. Модерна е заявила, че през 2021 г. ще произведе 600 млн. дози, от които ЕС ще получи 160 млн. Очаква се регистрирането на ваксината на Астра-Зенека, която е по-изгодна като цена, а и може да се съхранява до 6 месеца в обикновен хладилник. 

Къде да търсим достоверна информация

В интернет има много информация за тези ваксини, но не всяка е достоверна. Бъдете критични към всичко, което четете в социалните мрежи, тъй като интерпретацията на медицинска информация от неспециалисти може да доведе до сериозни недоразумения!

За да достигне по-бързо информацията до населението, Министерство на здравеопазването създаде специализиран раздел за ваксините срещу коронавирусната инфекция в Единния информационен портал за борба с COVID-19. Модулът предоставя на достъпен език проверени данни от достоверни национални и международни източници, в това число всички важни новини, актуални научни публикации, отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините, както и полезни видеоматериали и статистика. Разработено е и приложение за мобилни телефони. В ход е неговото одобрение от двете най-големи платформи в света.

Тук може да намерите информация на български език за COVID-ваксините за това, какво се случва в целия ЕС: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_bg

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Страничните ефекти от COVID-ваксините са по-чести след втората доза беше последно модифицирана от: януари 13th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *